Stremljena u srpskoj vizuelnoj umetnosti 1Foto: Promo

Izložba „odkuda/form from“, na kojoj će se predstaviti najnovija strujanja i stremljenja u srpskoj vizuelnoj umetnosti, biće otvorena večeras u 19 časova, u užičkoj Galeriji Reflektor, u prostoru nekadašnje kasarne.

Na postavci, koja će moći da se pogleda do 16. aprila, biće prikazani radovi umetnika članova U10 kolektiva, kao i radovi Tamare Spalajković, Aleksandre Kovačević, Jelene Nikolić, Darka Vukića i Emira Šehanovića Esh-a.

Izložba, kojom Reflektor počinje treću izlagačku sezonu, predstavlja deo saradnje između Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU) i Umetničkog prostora U10, čiji je prvi deo bila postavka radova užičkih umetnika u poznatoj beogradskoj galeriji, koja promoviše mlade stvaraoce iz zemlje i inostranstva.

Kontekst izložbe, kako navodi njen kustos Velimir Popović, baziran je na spajanju pojedinačnih umetničkih zamisli u celinu, koja bi posmatraču trebalo da muzejski predstavi reakcije umetnika na stvarnost koja nas okružuje. Cilj tog projekta je, kako dodaje, da se „kroz (interaktivnu) komunikaciju između izlagača unutar Galerije Reflektor, sa svim njenim kontekstima, konfiguracijama i materijalnostima, postigne konstantna (re)konstrukcija posmatrača“.

Izabrani radovi kao osnovu imaju strategije precizne konceptualne lokalizacije posmatrača, tačnije odlikuju ih pokušaji tačnog pozicioniranja nekog traga koji predstavlja blueprint za njegovu konkretizaciju. Otuda se interakcija između umetnika, pa i interakcija između radova koji su u galeriji kroz komunikacijske procese postavljeni, može definisati kao razmena logičkih obrazaca koja nastaje u susretu dva ili više modela. U trenutku naznačenog susreta jedan model u odnosu na drugi postaje modus (načinstvo, način, način na koji nešto može biti izvedeno ili realizovano…) i prikazuje jasnu liniju senzualno-kognitivne realizacije određenog rada“, objasnio je kustos Velimir Popović.

Pošto se galerijski prostor nalazi u bivšoj kasarni i kao takav sadrži neizbrisive tragove jedne disciplinske institucije“, Popović navodi da je izložbu, čija je radna teza „Afekat je razlika“, „moguće postaviti tako da se vektori realizacije umetničkih radova poklope ili uzglobe sa ostacima vektora kasarne koja je transformisana u galerijski prostor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari