"Student" ispred vremena 1Foto: Dom kulture Studentski grad

Izložbom „Vizuelni identitet & vizuelna naracija“, koja će biti otvorena 24. oktobra, biće obeleženo 80 godina od izlaska prvog broja lista „Student“, koji je kao glasilo studenata, bio revolucionaran list, često ispred svog vremena.

Okupljeni u Inicijativu za obeležavanje 80 godina od izlaska prvog broja lista „Student“ 1937. – 2017. glavni i odgovorni urednici, saradnici i urednici legendarnog glasila Beogradskog univerziteta priredili su izložbu na 33 panoa o listu u istoriji grafičkog dizajna, ilustracije, karikature, stripa i fotografije.

Biće svečano otvorena 24. oktobra u 19.00 časova i izložena do 11. novembra u Domu kulture „Studentski grad, odakle će se preseliti u Dom omladine Beograda.

U 20. veku izašlo je 13,75 miliona primeraka Studenta, izjavila je na konferenciji za novinare novinarka Branka Otašević.

Između 15. marta 1937. do 6. novembra 1940. kad je izašao poslednji predratni broj, ukupno je izdato 25 brojeva lista, a posle rata od 1946. do 1989. objavljeno je 1.375 brojeva, navela je ona.

Godišnje su izlazila po 32 broja, navela je Otašević, a potom iz nekoliko pokušaja sa radikalno promenjenom koncepcijom prerastao je u magazin, objavljeno je po nekoliko brojeva 1991. 1992. i 1993. sa pauzom do 1999. i 2000.

Novinar Jugoslav Vlahović istakao je da izložba prikazuje veliki broj naslovnih strana i sadržaja, ilustracija i karikatura, kako bi se obuhvatio opus od 80 godina i stekao uvid šta je taj studentski list značio.

Značio je, naravno, najviše studentima i kao njihovo glasilo bio uvek korak ispred, po prirodi mladih, koji su uvek i do danas bili trn u oku establišmentu, zaključio je on.

Pošto je često bio zabranjivan, studenti bi se dosetili kako bi ponovo izlazio, u nazivu i zaglavlju lista dodavali „Narodni“ Student ili „Napredni“ Student.

Grafički urednik Studenta Nikola Kostandinović rekao je da je list vizuelno bio u skladu sa tadašnjom industrijom štampe, podsećajući na Politiku.

Prema njegovim rečima, Student je ratnih godina bio partijsko glasilo, ozbiljan, a tek šezdesetih se sadržajno otvorio, sa socijalističke i komunističke tematike okrenuo Zapadu.

Student prati razvoj jugoslovenskog društva, sa 1960. kad se zemlja ekonomski otvorila, da bi se eksplozija desila 1967. sa razvojem studentskih pokreta širom sveta, kao i 1968. koja je i u Jugoslaviji bila burna, a Student je to dobro pratio, atraktivnim naslovnim stranama, što se može videti na izložbi, dodao je Kostandinović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari