Nakon što je Viši sud u Vranju doneo presudu da se Gradu Vranju zabranjuje raspisivanje konkursa za književnu nagradu i organizaciju manifestacije Borina nedelja a po tužbi Miroslava Cere Mihailovića urednika Književne zajednice, usledio je novi pravni postupak gradske uprave.


– Mi smo Osnovnom javnom tužilaštvu podneli krivičnu prijavu protiv Mihailovića zbog sumnje da je on u sudskom procesu pred Višim sudom priložio falsifikovanu dokumentaciju pre svega Pravilnik o dodeli nagrade „Borisav Stanković“, a uložili smo i žalbu na presudu Višeg suda u Vranju – rekao je za Danas Zoran Najdić, član Gradskog veća zadužen za kulturu. On kao krunski dokaz navodi da je urednik Književne zajednice u članu 2. pravilnika o dodeli nagrade za najbolju knjigu proze od 22. marta 1991. godine predvideo „novčani iznos nagrade od 1.0900 evra“ iako je evropska valuta uvedena jedanaest godina kasnije od ovakve odluke.

Miroslav Cera Mihailović reagujući na ovakav potez gradske vlasti navodi da je „ovo potez očajnika i pravnih analfabeta“.

– Bilo bi dobro da, konačno javnost bude informisana i o tome ko se krije iza sintagme „Grad Vranje“, odnosno da li postoji odluka bilo kog organa, Skupštine grada ili Gradskog veća o podnošenju krivične prijave, ili se neko samoinicijativno tako predstavlja – rekao je novinarima Mihailović.

Do početka 46. Borine nedelje ostalo je dva meseca, a do konačne presude Apelacionog suda u Nišu Grad Vranje nema prava na organizaciju manifestacije, dok Književna zajednica nema sredstava koja se obezbeđuju iz lokalnog budžeta, pa je sasvim neizvesno da li i u čijoj produkciji će 23. marta biti sve organizovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari