Susret grada i sela 1

Prvi Rurban dej (Rurban day) ili Rurbani dan – jednodnevni festival spoj pozorišta, književnosti i muzike biće prvi put održan u sredu u Mokrin Hausu.

Organizatori Reflektor teatar i Mokrin Haus kažu da će festival biti mesto susreta grada i sela, globalnog i lokalnog, urbanog i ruralnog. U okviru Rurban Deja biće predstavljena slikovnica dizajnera Slavimira Stojanovića i odigrana predstava Jami Distrikt.

Festival će biti završen koncertom Marka Šelića Marčela, jednog od najkreativnijih autora sa ovih prostora, društvenog aktiviste i „pisca kome se dogodila muzika“. Na pitanje šta danas znači biti društveni aktivista koji doprinosi promeni društva i ukazuje na njegove devijacije, Marčelo odgovara da se „stvarni aktivizam nije se promenio i da danas znači izađi napolje i uradi nešto“.

– To znači rizikuj. Ugled, bezbednost, živce, zdravlje, mogućnost da pregoriš a ne postigneš mnogo, verovatnoću da ti trud ostane sasvim nevidljiv, debelu šansu da te gomila ljudi zamrzi. Rečju, čim je udobno i sigurno, nije aktivizam – kaže Marčelo.

Što se tiče granice između ruralnog i urbanog, Marčelo smatra da su „naši stvarni neprijatelji palanački mentalitet i nekultura, a oni se mogu naći i na selu i u gradu“.

– To smesta problematizuje „granicu“. Zato „seljačina“ nije srećno skovana reč: može da zazvuči kao aludiranje na čoveka sa sela i da tako počini nepravdu gomili krasnih ljudi. Treba nam nova, preciznija reč da opiše onoga ko je notorno neotesan, bahat, moderno primitivan, operisan od svakog ideološkog i kulturološkog morala, sav uronjen u kič, u plitko i na svaki zamisliv način bedno i glupo, oran da širi nekulturu zarad ličnog bogaćenja, i pride potpuno nepostiđen svim tim. Kandidujem reč „IDJ“, recimo. Tu su jedine stvarne granice, sve drugo je banalno tupljenje o geografiji – tvrdi Marčelo.

U netipičnom ambijentu za pozorište, takoreći na travi, u sredu će biti izvedena i predstava o najstarijoj naciji na svetu „Jami distrikt“.

Ova predstava ovenčana Sterijinom nagradom je u formi lažnog dokumentarca, bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju – budućem ratu na Balkanu. U spisak pored svih postojećih apsurda zbog kojih su se na ovim prostorima vodili ratovi možemo da dodamo i teritoriju da u eri pojave novih tehnologija, velikih migracija i „digitalnih nomada“ pojam teritorije dobija sasvim drugo značenje u 21. veku, tako da će ova predstava u „izmeštenom“ prostoru ovde dobiti možda još jedno novo značenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari