Svedočanstvo - istina ili politika? 1

Kako se tretira svedočanstvo u komemoraciji jugoslovenskih ratova – kao istina ili politika?, tema je internacionalnog projekta koji počinje sutra i traje do 17. decembra, najavljeno je iz Centra za kulturnu dekontaminaciju i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Program obuhvata konferenciju „Svedočanstvo. Poezija. Jezik“, koja će se odvijati kroz niz panela počev od sutra od 10 sati na prvom spratu Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (Kraljice Natalije 45).

Uveče, od 18 sati, u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića biće otvorena izložba „Svedočanstvo – istina ili politika“ pod kustoskom upravom Noa Treister (CZKD/Učitelj neznalica) i Zorana Erića (MSUB) na kojoj učestvuje 16 međunarodnih umetnika i umetničkih parova.

Bazu projekta čini više od 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima. Međusobno isprepletane istraživačke linije posredstvom kojih se odvija ovaj projekat se bave konceptom svedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i jugoslovenskih ratova 90-ih, a zasniva na intervjuima i umetničkim radovima koji razmatraju ove intervjue kao svedočanstava.

U oktobru prošle godine objavljen je poziv umetnicima za učešće u projektu u kojem će se baviti ispitivanjem, s jedne strane materijalnog aspekta svedočanstava (zvukom i glasom) i, s druge, samim sadržajem – političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim kontekstom u različitim ključnim momentima svedočanstava.

Izložba nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima, kao i da pospeši otvaranje kanala koji će omogućiti da se svedočanstva čuju i da se kontekstualizuju. Inače, umetnički pristupi variraju od arhivskih, preko participativnih audio-vizuelnih i antropoloških istraživanja, do statističkog i tehnološkog promišljanja, a kao rezultati na izložbi će biti predstavljeni radovi kroz širok spektar medija, od muzičkih kompozicija i performansa do audio i vizuelnih instalacija.

Izložbu umetničkih radova prati i arhiva svedočanstava i ona je u tom obliku već bila predstavljena u Galeriji Bokanera (Boccanera Gallery) u Trentu u Italiji, posle Beograda putuje u Sarajevo, zatim u Banjaluku, pa u Beč. Projekat su podržali program Evropske unije „Evropa za građane i građanke“ (Europe for Citizens Programme of the European Union), Regionalni savet za saradnju (Regional Cooperation Council) i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.