Svedočanstvo o pop kulturi krajem XX veka 1

U galeriji „Prozor“ (Koče Popovića 9) sutra od 19 sati biće otvorena izložba i predstavljena foto-monografija Zorana Vujovića Vuje „Deca srebrne emulzije“.

Organizatori su projekat „O3one“ u galeriji „Prozor“, Štab i Službeni glasnik, a o knjizi, tom vremenu i ličnostima koje su u njoj predstavljene, pored autora, govoriće Petar Jončić, priređivač izdanja, i Gordana Milosavljević Stojanović, urednica izdanja, uz muzičku podršku Jasne Mark (akademija „Desire“).

Knjiga „Deca srebrne emulzije“ ponela je nagradu ULUPUDS-a za najbolju foto-monografiju na prošlogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga i nagradu „Zaharije Orfelin“ za jednu od najlepših knjiga na ovogodišnjem sajmu knjiga u Novom Sadu. Ovo, po mnogo čemu specifično, izdanje Službenog glasnika predstavlja sintezu dokumentarnog svedočanstva o pop kulturi krajem XX veka, iskazano kroz umetničku formu analogne fotografije i svedočenja aktera i učesnika o dobu koje se danas kvalifikuje kao najplodniji deo urbane umetničke scene na ovim prostorima. Novi talas u bivšoj Jugoslaviji nije činila samo muzika već i način života ljudi koji su u to vreme šetali beogradskim ulicama, odlazili na koncerte, provodili večeri na Akademiji ili na čuvenim kućnim žurkama. U knjizi su sabrane fotografije Zorana Vujovića Vuje snimljene osamdesetih i devedesetih godina, na kojima su, uz kultne bendove kao što su Partibrejkersi, EKV, Električni orgazam, Haustor, Azra, Figure ili Kandinski, ovekovečene i čuvene „gradske face“ koje su činile neizostavni deo urbane kulture…

Tu su i najvažniji muzički događaji, poput koncerta Nika Kejva, Niko, Motorheda ili Lori Anderson, kao i lična mišljenja i stavovi o trendovima, modi, dokoličarenju i zabavama u vreme kada su postojali samo analogni foto-aparati, kada su kupatila bila improvizovane foto-laboratorije, a frižideri skladište filmova.

Vujina sećanja na fotografske dane zapisao je Petar Jončić, a u rekonstrukciji tog vremena tekstovima, komentarima i pesmama pomogli su: Zoran Kostić Cane, Branko Rosić, Gorica Nešović, Velja Pavlović, Đile Marković, Olivera Miloš Todorović, Milorad Milinković, Petar Ilić Ćirilo, Milena Marković i Uroš Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari