Svi smo mi žrtve dolara i rublje 1Foto: Ivica Vojnic

Čerčil je veoma kompleksna ličnost i delimo isti rodni grad Dandi u Škotskoj – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare britanski glumac Brajan Koks, ovogodišnji laureat nagrade „Aleksandar Lifka“, odgovarajući na pitanje kako je gradio lik čuvenog britanskog premijera.

On je dodao da je Čerčil, nakon prve popularnosti, u Dandiju bio prilično nepopularan lik kod birača, naročito kada je zaveo vojni režim prema radničkoj klasi.

– Sećam se da mi je ujak ispričao jednu zanimljivu priču o tome. Naime, u vreme predsedničke kampanje Čerčil je bio veoma bolestan i nekoliko ljudi ga je nosilo u stolici. Kad je moj ujak to video, pitao je radnike koliko su plaćeni za taj posao a oni su mu odgovorili – funtu. „Daću vam dve da ga ispustite!“ poručio im je. Ali, kako je Čerčil bio jedina opozicija Hitleru, čak je i moj ujak na kraju zaključio „ne bismo dobili rat bez njega“. Koks je ispričao da mu je za oživljavanje Čerčilovog lika bilo važno i to što je znao da on sam sebi daje lekove i da ih meša sa alkoholom.

– Čerčil bi za doručak pio šampanjac, za ručak vino i džin, večerao bi još više šampanjca i viskija, a brendi je voleo da popije pred spavanje. Bio je, dakle, priličan alkoholičar, a opijanje mu je pomagalo da izdrži teška stanja manične depresije od koje je bolovao i koju je nazivao „crni pas“ – kazao je Koks. Govoreći o tome s kojim rediteljima najviše voli da sarađuje, Koks je odgovorio da su najbolji oni koji razumeju tekst.

– Bilo da su to pisci koji su postali reditelji, bilo da je reč o glumcima kao što je Mel Gibson. Ima reditelja koji imaju neverovatne vizije i uspevaju da divno slikaju film. To su predivne slike ali, ako nema dobre priče, ne uspeva. Tako da je za mene dobar reditelj onaj koji se razume u sam narativ – konstatovao je ovaj izuzetan glumac.

Prema njegovoj oceni, Šekspir je pisac za sva vremena i svaki njegov komad relevantan je za bilo koje doba pa i ovo sada. Zamoljen da ipak izdvoji neko delo koje bi odgovaralo aktuelnom trenutku ili koje bi voleo da bude preneto na veliko platno Koks je skrenuo pažnju da u HBO seriji „Naslednici“ igra medijskog mogula koji na početku gubi svoje carstvo, ali kako priča ide dalje uspeva da ga vrati.

– To su sve elementi „Kralja Lira“. Tako da Šekspirov Kralj Lir najviše referiše na aktuelnu klimu – elaborirao je Koks. On je primetio da je danas najveći problem to što nema političkog vođstva i političke hrabrosti, a na pitanje kakvi su nam lideri sada potrebni, brzo je uzvratio: – Potreban nam je jedan koji nije korumpiran. Prema njegovim rečima, današnji lider bi pored te osnovne stavke trebalo da ima viziju. – Ne znam kako stvari stoje ovde u Srbiji, ali mogu da primetim da politički lideri u ostalim delovima sveta, pre svega u Americi i u Rusiji, isključivo i samo brinu o sebi i svojim finansijama. Znate, ideja da Putin reprezentuje socijalnu demokratiju je apsurdna, a isto tako da je na čelu takozvanog slobodnog sveta – Tramp. Ja ga inače nazivam fetus-Tramp zato što mislim da nije dosegao ni nivo bebe. Naravno, nije sve ni njegova krivica, nego svih onih koji su organski doprineli da nam se ovakvi lideri dese – ispričao je Koks. On je rekao da veruje da još uvek postoji britanski film i da je moguće praviti filmove o malim ljudima nasuprot spektakularnim blokbasterima.

– Takvi filmovi čine kulturu živom – smatra Koks, koji prezire multipleks sistem bioskopa kao i filmove koji se u njima prikazuju. Prema njegovom mišljenju, takav sistem bioskopa je alegorija „ispraznosti društva u kojem živimo“.

– Zato su festivali kao što je ovaj na Paliću veoma važni jer se oni bore protiv sinematske apatije… Svi smo na neki način žrtve dolara, ali i rublje uskoro – zaključio je Brajan Koks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari