Tanja Šljivar: Podržavam odluku Hane Selimović 1Tanja Šljivar Foto: Printscreen/Youtube

Glumica Hana Selimović, koja je odbila da primi nagradu Narodnog pozorišta „Petar Banićević“, rekla je za Danas da je ovim povodom sve navela u svom obrazloženju na Fejsbuku.

Ivana Vujić, v. d. direktora Narodnog pozorišta, nije odgovarala juče na pozive Danasa, a Tanja Šljivar, direktorka Drame, kazala je da podržava odluku glumice iako je učestvovala u Žiriju za dodelu Nagrade „Petar Banićević“.

– Po pravilniku o dodeli Nagrade „Petar Banićević“ sastavljen je žiri u kojem sam bila kao direktor sektora, prethodni dobitnik nagrade Bojan Krivokapić i Slavko Milanović, dramaturg, koji je danas penzioner – kaže Šljivar za Danas. Ona objašnjava da su njih troje većinom glasova odlučili da ove godine Nagradu zbog svog zalaganja, odnosa prema kući, profesionalizma podele glumice Suzana Lukić i Hana Selimović i da ovo priznanje unazad nekoliko godina podrazumeva plaketu i priznanje, ne i novčani deo.

– Ali, mi smatramo da umetnici imaju legitimno pravo da odbiju nagradu – dodaje Šljivar.

Imajući u vidu da je Selimović navela u obrazloženju da joj je usmeno obrazlagano da se nagrada „Petar Banićević“ dodeljuje glumcu u starosnoj dobi do četrdeset godina, članu ansambla Narodnog pozorišta, a da je ona i dalje u statusu honorarnog saradnika te da „pozive, obećanja i odlaganja“ da postane stalna članica ansambla, uprkos njenom radu i uspehu, dobija više od četiri godine unazad, Tanja Šljivar ovako komentariše.

– Pred sobom upravo imam Pravilnik od 9. februara 2011. godine tako da ne mogu da ulazim u razloge prethodnih Žirija, koji su uvek činili direktor sektora, prethodni dobitnik ili dobitnica i još jedan član pozorišta zašto oni nisu pravilno pročitali članove u kojima jasno stoji da to mogu biti zaposleni na određeno i neodređeno vreme, te angažovani po osnovu ugovora o umetničkoj saradnji ili po nekom drugom honorarnom ugovoru – objašnjava Šljivar. Ona skreće pažnju i da se Nagrada „Petar Banićević“ dobija za prethodnu sezonu.

– U njoj je glumica Suzana Lukić imala veliki broj premijera, igrala je u tri od pet dramskih premijera i smatrali smo da je potpuno nemoguće prevideti njeno zalaganje. Takođe smo želeli da ukažemo upravo na to o čemu je Hana govorila o „problemu zapošljavanja“ u javnim ustanovama trenutno u Srbiji, pa i u Narodnom pozorištu i želeli smo, na neki način, da nagradimo njen profesionalizam u prethodnim sezonama jer Hana Selimović u 2018. godini nije imala nijednu premijeru. Tako da je ovo bio gest, jedan od koraka da se ukaže na problem zapošljavanja glumaca i glumica. Gledajte, to nije samo problem Hane Selimović, već što ova nagrada više uopšte neće moći da se dodeljuje. Ona je ranije dodeljivana glumici ili glumcu do 35 godina, a sada je prebačeno da je mladi glumac do 40 godina, što je potpuni apsurd. Ja kao direktorka Drame ne mogu nikoga da zaposlim, niti mogu da odgovaram za propuste na koje Hana ukazuje, to jest svih prethodnih uprava – ističe Šljivar.

Upitana da li su sa Pravilnikom bili upoznati ljudi iz kuće ona odgovara da je reč o javnom dokumentu i da je svako mogao da ga pročita, a što se tiče opaske Selimović da je zabrana o zapošljavanju kršena Šljivar ističe „da to, zaista, ne može da komentariše“ Na pitanje da li je ona predlagala da Hana Selimović postane članica ansambla Šljivar odgovara potvrdno i dodaje.

– Mi ispred sektora Drame smo napravili jedan plan koji se tiče glumaca i glumica koji su otišli u penziju i još nekoliko zahteva dramskih umetnika/ca, koji nisu toliko medijski eksponirani kao Hana Selimović, koji žele da se prebacuju iz raznih grupa iz glumca dva u glumca jedan tako da je to kompleksnija priča od pojedinačnog slučaja. Upitana da li ona lično podržava odluku Hane Selimović da odbije Nagradu „Petar Banićević“ Tanja Šljivar odgovara potvrdno.

– Naravno da podržavam Haninu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari