Teslino jaje u staroj hidrocentrali 1Foto: Nenad Kovačević

Zanimljivim programima, čiji su organizatori Grad Užice, Udruženje Užičana u Beogradu i udruženje Srpski krivak, Užice će obeležiti 160 godina od rođenja velikog naučnika Niklole Tesle.

Kako su najavili Petar Blagojević, gradski većnik, i Dragan Filipović, član organizacionog odbora, u subotu, 9. jula u 19 časova, u dvorani Skupštine grada penzionisani profesor beogradskog Elektrotehničkog fakulteta Milić Stojić održaće predavanje „Život i delo Nikole Tesle“.

U ponedeljak, 11.jula u 21 čas, na gradskoj plaži kod stare hidrocentrale „Pod gradom“, biće priređen multimedijalni program sa kulturnim, edukativnim i muzičkim sadržajima. Gosti će biti prof. dr Danica Grujičić i drugi, biće prikazani kratki filmovi, a u muzičkom programu prvi put zajedno će nastupiti užički muzičari Mladen Pecović i Marija Lazić.

Nakon dugo godina, u staroj hidrocentrali „Pod gradom“, drugoj nakon one na Nijagari i prvoj na Balkanu koja je izgrađena 1900. godine na reci Đetinji po principima Teslinih polifaznih struja, posetioci će moći da vide i Teslino jaje.

– Teslino jaje je oduvek bilo u užičkoj staroj hidrocentrali, ali je bilo nekako zapostavljeno i sada će biti dostupno javnosti. Napravljeno je od mesinga i vrti se oko svoje ose u električnoim polju i demosntracija je principa rada asinhronog motora, na kome se temelji sve što nas okružuje – istakao je Dragan Filipović, član organizacionog odbora.

Inače, prošle godine, kada je obeležavana 159. godišnjica Teslinog rođenja, zahvaljujući Udruženju Užičana u Beogradu, vajar prof. dr Dragan Radenović je privremeno gradu ustupio skulpturu „Lebdeći Tesla“, koja se i danas, na oduševljenje Užičana, nalazi u Malom parku u centru grada. Lokalna vlast je, u saradnji s privrednicima i građanima, nameravala da je otkupi, ali do danas nije uspela da se dogovori sa autorom.

– Udruženje Užičana u Beogradu je osnovalo poseban odbor, čiji je cilj, između ostalog, da se skulptura otkupi kako bi ostala u Užicu. Na čelu tog odbora je Mihajlo Topalović i vode se pregovori o tome. Postoje naznake da je deo užičkih privrednika veoma zainteresovan da pomogne da se otkupi skulptura i nadamo se da će se dogovor postići – rekao je za Danas Petar Blagojević, gradski većnik za kulturu, ali nije želeo da saopšti cenu koju traži umetnik.

– Nisam uključen u pregovore i ne znam ništa o ciframa, a skulptura je za mene umetničko delo, a ne predmet trgovine – dodao je lagojević.

Ista skulptura u Apatinu

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, autor je prošle godine tražio oko 40.000 evra za skulpturu Nikole Tesle, a predstavnici užičke vlasti su bili spremni da, uz pomoć privrednika, ponude trećinu tog iznosa, podsećajući na to da se identična skulptura, istog autora, nalazi u Apatinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari