Tilda Svinton nova muza Pedra Almodovara 1Foto: EPA-EFE/ JAVIER LOPEZ

Britanska glumica Tilda Svinton je uz rediteljku iz Hongkonga An Hui dobitnica Zlatnog lava na ovogodišnjoj 77. venecijanskoj Mostri.

Planirano je da ove godine festival bude održan od 22. do 27. septembra, a program ovogodišnjeg festivala biće objavljen 28. jula.

– Hoću da dođem u Veneciju da proslavimo besmrtnost filmske umetnosti i neverovatnu sposobnost filma da preživi uprkos svim izazovima – kazala je Tilda Svinton u izjavi za medije koja je ovu vest dočekala u Madridu.

Ona trenutno snima film „Ljudski glas“ koji režira Pedro Almodovar. Reč je o kratkometražnom filmu, čiji je predložak jednočinka Žana Koktoa iz 1928, a u Francuskoj je prvi put na scenu postavljena 1930. godine. Tildi Svinton je poverena glavna uloga.

Glavna junakinja Koktoove jednočinke je žena koja vodi dug poslednji telefonski razgovor sa svojim ljubavnikom koji je odlučio da se oženi drugom, a ona ga moli da je ne ostavi.

Fotografije reditelja i glumice objavljene su na svim društvenim mrežama. Madridska žuta i ozbiljna štampa je boravku Tilde Svinton u španskoj prestonici posvetila ozbiljnu pažnju.

Prema pisanju najtiražnijeg ozbiljnog dnevnog lista  Pais, objavljivanjem ovih fotografija potvrđeno je ono o čemu se dugo pričalo: Almodovar će snimati film na engleskom i glavnu ulogu će imati jedna od velikih svetskih glumica. Spominjala su se imena Meril Strip i Kejt Blančet, ali je Almodovar za svoju muzu odabrao Tildu Svinton.

Pedesetdevetogodišnja glumica je stigla u Madrid početkom jula sa svojim partnerom vizuelnim umetnikom Sandrom Knapom s kojim je u vezi od 2004. godine. Novine pišu da je, odbila da boravi u hotelu, iznajmila je stan, a od španske kuhinje najviše voli gaspaćo.

Bilo je planirano da snimanje filma počne u aprilu, ali je zbog globalne pandemije kovida 19 sve moralo da bude pomereno.

Mnogi postavljaju pitanje zbog čega se Almodovar odlučio da za svoju novu muzu odabere Tildu Svinton. Odgovor možda leži u činjenici da je iza nje 35  godina uspešne karijere, a 2008. je dobila Oskara za ulogu u filmu „Majkl Klejton“.

Ketrin Matilda Svinton pripada jednoj od najstarijih i najuglednijih aristokratskih porodica u Ujedinjenom Kraljevstvu, čiji koreni sežu čak do vremena normanskih osvajanja.

– Mnogo smo razgovarali Tilda i ja o ovoj ulozi. Dok je nisam upoznao mislio sam da ne postoji glumica koja može da otelotvori takav tip žene, zato što je način ponašanja glavne junakinje starovremski, a takav mentalitet je danas iščezao. Tilda je sposobna da to izvede, kazao je Almodovar, koji planira da 2021. snimi novi film sa jednom od svojih muza Penelopom Kruz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari