"To se nisu nadali": Aktivisti se zalepili za dirigentov podijum, a nisu znali da može da se pomera 1

Klimatski aktivisti već nedeljima organizovano upadaju u muzeje i druge kulturne institucije i uništavaju umetnička dela, ali ovo dvoje novih demonstranata ćete upamtitit po… pa ‘ajde da kažemo, nepromišljenosti a ne nešto grublje.

Nemački klimatski demonstranti su rešili da prekinu koncert klasične muzike i zalepe se za podijum dirigenta, ali nisu uzeli u obzir nešto važno kada su planirali odlaganje Betovenovog koncerta za violinu u koncertnoj dvorani Elbphilharmonie u Hamburgu: dirigentska ograda za koju su odlučili da se zalepe se može skloniti. Što se i desilo.

Kao što je standardna praksa za niz tekućih evropskih protesta protiv klimatskih promena koji su usmereni na umetnost, ovi nemački demonstranti zalepili su ruke za dirigentsku ogradu u nadi da će odložiti predstojeći koncert dovoljno dugo da bi izneli svoje stavove. Jedan demonstrant je izjavio: „Kao što postoji samo jedan Betovenov koncert za violinu, imamo samo ovu planetu čije granice toliko zanemarujemo da klimatske katastrofe postaju sve češće i smrtonosnije“.

Činilo se, međutim, da su ljudi u masi bili mnogo više zainteresovani da slušaju stvarnog Betovena, a kada je radnik na sceni mirno uklonio ogradu – koristeći je da odvuče demonstrante sa bine – dočekan je gromoglasnim aplauzom. Ceo incident trajao je samo nekoliko minuta.

Ostaje da se vidi kakav će dugoročni uticaj ovakvi protesti imati na reformu klimatske politike. Kratkoročno gledano, grupe aktivista rizikuju da potencijalne saveznike odbace od sebe koji su im itekako potrebni na svojoj strani da bi se ostvario plemeniti uzrok zaustavljanja klimatskih promena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari