Trg i ulica u Guči poneli imena Branka V. Radičevića i Nikole Stojića, osnivača Sabora trubača 1Foto: N1

Skupština Lučana donela je odluku da centralni trg i glavna ulica u varošici Guča dobiju imena po idejnim tvorcima i osnivačima Dragačevskog sabora trubača – književniku i novinaru Branku V. Radičeviću i istaknutom kulturnom radniku Nikoli Niki Stojiću.

Inicijative da trg u Guči dobije ime Branko V. Radičević, a glavna varoška ulica Nikola Nika Stojić podneli su Saborski odbor i predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović, kao i udruženja građana „Naše Dragačevo“ i Udruženje samoukih slikara i vajara.

„Inicijative su podržali svi odbornici, imajući u vidu značaj Branka V. Radičevića i Nikole Nike Stojića za nastanak i koncept Dragačevskog sabora trubača u Guči, tako i uticaj na očuvanje i negovanje sveukupne kulturne baštine dragačevskog kraja, smatrajući da je to najprikladniji i najbolji način da se Dragačevo oduži imenu i delu dvojice izuzetnih stvaralaca“, navedeno je u skupštinskom obrazloženju.

Pesnik, romansijer, novinar i dečji pisac Branko V. Radičević rođen je u Čačku. Objavio je više od sto knjiga pesama, pripovedaka, romana i knjiga za decu.

Istraživao je i stare seoske spomenike koje je nazvao krajputašima i o njima napisao dve monografije. Bio je novinar i glavni odgovorni urednik u više dnevnih i sedmičnih novina u Čačku i Beogradu.

Branko V. Radičević je pored Dragačevskog sabora osnovao i manifestaciju „Disovo proleće“ u Čačku koja je posvećena stvaralaštvu pesnika Vladislava Petkovića Disa.

Profesor srpskog jezika i književnosti, pesnik, pripovedač, vajar Nikola Nika Stojić rođen je u Guči u kojoj je proveo radni vek, kao profesor i direktor u Osnovnoj školi u Guči, a kasnije direktor Doma kulture u toj varošici.

Objavio je više od 70 knjiga poezije, priča, monografija, leksikona, kao i recenzija za druge autore, a kao saradnik je pisao za desetine časopisa i novina. Pored književnosti, bavio se skulpturom i vajanjem.

Nikola Nika Stojić bio je jedan od osnivača Kulturno – prosvetne zajednice Dragačeva, Udruženja samoukih slikara i vajara i Ekološkog društva Dragačeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari