Tri miliona dolara za Van Dajkovo izgubljeno platno zaboravljeno u šupi na farmi 1Foto: Cindy Ord / Getty images / Profimedia

Nakon što je bilo zaboravljeno u šupi na američkoj farmi, ponovno otkriveno platno flamanskog slikara Anthonisa van Dajka prodato je za više od tri miliona dolara na aukciji, prenosi N1.

Delo je studija za kasniju sliku koju je izradio flamanski majstor pod nazivom „Sv. Jeronim“.

Završna verzija je u muzeju Boijmans van Beuningen u Roterdamu, preneo je CNN, a prenosi N1.

Studija, koja prikazuje nagog starijeg muškarca koji sedi na stolici, jedinstvena je iz nekoliko razloga, prema aukcijskoj kući Sotheby’s.

To je jedna od samo dve velike studije koje je Van Dajk napravio na osnovu živih modela.

Verovatno je naslikana između 1615. i 1618. godine, dok je Van Dajk bio mladi umetnik koji je radio zajedno sa Peterom Polom Rubensom u Antverpenu.

Ulje na platnu ima neobični put. Istraživanjem je tek nedavno identifikovano kao delo Van Dajka, rekao je Sotheby’s. Platno je otkriveno krajem 20. veka na farmi u Kinderhuku u Njujorku.

„Osoba koja ju je pronašla, Albert B. Roberts, bio je strastveni kolekcionar ‘izgubljenih’ komada, opisujući svoju zbirku kao ‘sirotište zagubljenih i zanemarenih umetničkih dela’“, rekla je aukcijska kuća.

Roberts je kupio odbačenu sliku za samo 600 dolara, prema Sotheby’su.

Ali ubrzo nakon toga, istoričarka umetnosti Suzan J. Barns objavila je članak u kojem je prepoznala delo kao „iznenađujuće dobro očuvano“ Van Dajkovo delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari