Tribina: CIA, snajka, CIA! 1

U okviru ciklusa okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa u utorak u Domu omladine biće održana jedna zanimljiva tribina.

Naime, Kada je Centralna informativna agencija Sjedinjenih Američkih Država (CIA) 17. januara postavila na Internet 12 miliona stranica dokumenata, stripolozi su dobili zanimljivu građu koju je ova ustanova sedam desetleća marljivo sakupljala, još od osnivanja 1947. godine. U okviru ciklusa okruglih stolova o stripu posetioci će u Domu omladine moći da prisustvuju tribini „CIA, snajka, CIA! – doprinos Centralne informativne agencije stripu i stripologiji“. Na tribini učestvuju: Slobodan Ivkov, istoričar umetnosti i dr Aleksandar Raković, istoričar. Moderator i urednik ciklusa: Zoran Stefanović, istoričar pop-kulture i pisac.

Strip se u spoljnoj i internoj dokumentaciji CIE pominju hiljadama puta. Negde je to usputno, dok su negde stripovi analizirani kao slika javnog mnjenja ili neprijateljskih namera, ali i korišćeni kao sredstvo propagande, subverzije, obuke i komunikacije. Međutim — sa druge strane gvozdene ideološke zavese Hladnog rata — čuvari poretka u stripskim redakcijama Titove Jugoslavije nisu se dali lako prevariti…

Ovo je prva tribina u jugoslovenskim zemljama na temu stripa i CIE, naporedna istorija američke i jugoslovenske pop kulture u malom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari