Šta gleda na TV-u pisac Srđan V. Tešin 1Srđan V. Tešin Foto: Stanislav Milojković

U Mokrinskim hronikama pisao sam o tome kako je moj stric Mladen imao među prvima u Mokrinu televizor u boji. NJega su u selu znali po nadimku Šojka zbog sličnosti s istoimenim likom iz serije „Kuda idu divlje svinje”. Kod njega sam, recimo, gledao „Odiseju” s Bekimom Fehmijuom u glavnoj ulozi. Porodično smo gledali „Od glave do pete”, „Sedam plus sedam”, „Nedeljni zabavnik” Timotija Džona Bajforda, „Kviskoteku”, umetničko klizanje uz specifično komentarisanje Milke Babović ili navijali za Matu Parlova, Nenada Stekića i Bojana Križaja. Obožavao sam televizijsku školu za gitaru Jovana Jovičića, emitovanu osamdesetih na TV Beograd i emisije prirodnjaka Dejvida Belamija, jer me je neverovatno podsećao na Mokrinčanina Rašu Popova, kaže pisac Srćđan Tešin sa TV Dana

On kaže da je paralelno sa njegovim odrastanjem, televizijski program, koji je dotad bio fokusiran na emitovanje kulturno-obrazovnih sadržaja i visokoestetizovane zabave, postao u najvećem delu poligon za promociju šunda i širenje mržnje i ekstremističke propagande.

– Zbog toga devedesetih nisam ni imao televizor u svom studentskom stanu. S obzirom na to da me svakodnevica neodoljivo podseća na devedesete na steroidima, moja današnja interesovanja, kao televizijskog gledaoca, svedena su na praćenje samo dva televizijska kanala, isto kao onomad kada je „stabilizator napona” bio obavezan deo televizijske opreme. Supruga i ja jutro započinjemo uz „Probudi se” Nove S, koja je pravi primer kako treba da izgleda jedna moderna informativna i tok-šou jutarnja televizijska emisija. Potom prebacujemo kanal na „Novi dan” N1 i gledamo prelistavanje štampe sa uvek interesantnim gostima. Moja dnevna potreba za informacijama nastavlja se „Dnevnikom u 19” i „Newsmax Adria” vestima. Nažalost, informativni programi drugih domaćih televizija su negledljivi. Vrlo često gledamo i emisiju „Da sam ja neko” Rade Đurić. Naravno, nikako ne propuštamo „24 minuta sa Zoranom Kesićem”. Od programa za kulturu pogledam „Čas anatomije” Marije Nenezić ili kakvu dokumentarnu emisiju na RTS-u ili HRT-u. S mojim klincima stvari stoje drugačije, s njima „pratim”: „Poaroa” na TV Insajder, preuređivanje kuća na HGTV,„Sunđera Boba Kockalonea” na Nikelodionu, „Najsmešniji kućni video” na Prvoj Plus ili „Ridiculousness” na MTV. Može se reći da je u mom TV slučaju, poslovično rečeno, „spala knjiga na dva slova”, objašnjava Srđan Tešin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari