Kolarac, zadužbina Ilije KolarcaFoto: Radenko Topalović/Danas

Na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine Beograd, ove godine posvećenom klarinetu, žiriju i publici će od 21. do 30. marta u sali Kolarčeve zadužbine svoje izvođačke kvalitete predstaviti mladi klarinetisti iz Kine, Mađarske, Italije, Kolumbije, Rusije, Republike Koreje, Hrvatske, Norveške, Nemačke, Kipra, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na svečanom otvaranju takmičenja koje se priređuje 52. put, u četvrtak, 21. marta, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine uz pratnju gudačkog orkesta „Muzikon“, s dirigentkinjom Draganom Jovanović, nastupiće prošlogodišnji pobednik –  violinista Teofil Milenković i klarinetisti Veljko Klenkovski – treća nagrada 1997. godine, Ognjen Popović – druga nagrada 1997. godine i Stojan Krkulesku pobednik 2012. godine.

Međunarodno takmičenje Muzičke omladine čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd, član je Svetske federacije međunarodnih muzičkih takmičenja sa sedištem u Ženevi i Međunarodne Federacije Muzičke omladine sa sedištem u Briselu, a cilj mu je da podrži najtalentovanije mlade muzičke umetnike, prenosi Beta.

Istorija Medjunarodnog takmičenja „Jeunesses Musicales“ – što je zvaničan naziv beogradskog takmičenja, pokazuje da je do sada u Beogradu nastupalo više od 2.000 solista i više od 200 kamernih ansambala iz više od 70 zemalja sa svih kontinenata.

Među učesnicima Međunarodnog takmičenja muzičke omladine koji su kasnije ostvarili međunarodne karijere je i slovenačka flautiskinja Irena Grafenauer koje je sa 17 godina 1975. pobedila u Beogradu i potom ima uspešnu karijeru kao solista, a bila je i prva žena koja je vodila flaute Bavarske državne filharmonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari