U galeriji Haos otvorena izložba Dušana Petričića 1Galerija Haos Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Imati Dušana Petričića u našoj sredini privilegija je, velika sreća i najveće bogatstvo, ocenila je istoričarka umetnosti Irina Subotić, povodom otvaranja izložbe Petričićevih ilustracija „Detinjstvo je bilo bolje“ u galeriji „Haos“, za koju je autor večeras samo rekao da nije politička i da je jedino njen naslov politički.

Petričić je ozbiljan umetnik, ozbiljna ličnost, ozbiljan kritičar društvenih devijacija. Njegove karikature su jače od reči, ubitačnije od slike, bolne su, prodiru do srži, jer prepoznaju prave probleme, karaktere i događaje, ocenila je Subotić.

I zato je hvaljen i voljen od jednih, a napadan i zabranjivan od drugih, naglasila je Subotić. Prema njenim rečima, ovog puta, međutim, „imamo priliku da se upoznamo s delom onoga što ga je proslavilo u svetu, a što je i ranije, našoj deci, pa i nama odraslima, bila i ostala fascinacija – njegove ilustracije za dečje časopise i knjige“.

Na stihove Duška Radovića i Ljubivoja Ršumovića, ili za bajke Dubravke Ugrešić, za televizijske emisije Džona Bajforda, tekstove Šekspira, Svifta i mnogih drugih velikana reči i misli, podsetila je Subotić. Za ovu izložbu je odabrao ilustracije samo za tri knjige koje su objavljene u Kanadi, „Čovek s violinom“, „Moje porodično stablo i ja“ i „Violinska igra“, rekla je Subotić, ističući da Petričić zna da dečja knjiga mora da neguje mudar pristup.

Da se kroz nju oseća kvalitetan, častan odnos i česit odnos prema mladima i malima, da mora da bude zabavna, atraktivna i, istovremeno, nezamenljivo edukatibno sredstvo, objasnila je Subotić. Vlasnica „Haosa“ Borka Božović je ovu izložbu posvetila protestima koji se danima održavaju u Beogradu, ali je napomenula da ona „nije politička, već humanistička“.Otvaranju izložbe prisustustvovao je veliki broj javnih ličnosti iz svih društvenih oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari