U JDP započele probe za dve predstave: Bruknerova "Bolest mladosti" i "Gubitnik" po istoimenom Bernhardovom romanu uskoro pred publikom 1Foto promo Svetlana Paroški /JDP

Svom repertoaru u ovoj sezoni Jugoslovensko dramsko pozorište uskoro dodaje dve nove predstave po velikim književnim delima, sa potpisom dve rediteljke – dramu „Bolest mladosti“ Ferdinanda Bruknera, u režiji Jovane Tomić, koja će premijerno biti izvedena početkom juna na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“, i „Gubitnik“ po istoimenom romanu koji je Tomas Bernhard napisao po Puškinovom komadu „Mocart i Salijeri“, u režiji Nataše Radulović.

Jovana Tomić napravila je i adaptaciju teksta, dramaturg je Dimitrije Kokanov, a u glumačkoj podeli su Sanja Marković, Petar Benčina, Jovana Belović, Miodrag Dragičević, Milica Sužnjević, Natalija Stepanović i Đorđe Mišina.

Scenografkinja predstave je Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Luka Mejdžor, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor.

Klasični komad nemačkog ekspresionizma i evropske moderne, Bruknerova „Bolest mladosti“, fokusira mlade studente medicine razapete između konvencija građanskog života, mladalačkog osećanja izgubljenosti i cinizma savremenog društva. Njihova mladost se u drami samoiscrpljuje i samouništava, kreirajući još strašniji svet i tako stvara iluziju spasenja.

U JDP započele probe za dve predstave: Bruknerova "Bolest mladosti" i "Gubitnik" po istoimenom Bernhardovom romanu uskoro pred publikom 2
Foto promo Svetlana Paroški/JDP

Prvu probu održala je i rediteljka Nataša Radulović, koja u JDP iznova vraća velikog Tomasa Bernharda čija su dela na ovoj sceni izvođena s velikim uspehom, ovog puta sa romanom „Gubitnik“.

Smeli spoj Puškinove „male tragedije“ o Mocartu i Salijeriju i Bernhardovog romana, kako najavljuju iz ovog pozorišta, omogućava strastan eksperiment Radulovićeve, koja potpisuje i adaptaciju teksta.

I sama odrasla u teatarskom okruženju, a dolazeći iz miljea klasičnog muzičkog obrazovanja i uvažavanja tradicije, rediteljka se prihvata ovog, naizgled, neobičnog kombinovanja priče o muzici, genijalnosti, zavisti, teroru uspeha i lakoći neuspeha.

Berhardove junake igraju Joakim Tasić, Lenka Petrović, Aleksej Bjelogrlić i Teodor Vinčić, a premijera je planirana u maju, na Sceni Studio.

Scenografija je takođe poverena Jasmini Holbus, a u autorskoj ekipi predstave su i kostimografkinja Marija Marković Milojev, kompozitorka Ana Krstajić, autorka scenskog pokreta Marta Bjelica, a scenski govor je zadužena Biljana Todorović.

Za razliku od Nataše Radulović, koja u JDP režira prvi put, Jovana Tomić je u ovoj kući kao rediteljka potpisala dve sjajne i rado gledane predstave – „Natan Mudri“ i „Moj muž“, koje su već nekoliko sezona na sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari