Zašto je poludeo gospodin R, i kako kapitalizam ždere naše poslednje humane relacije? 1Foto promo Maja Medić /JDP

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na Velikoj sceni „Ljuba Tadić”, u sredu, 7. decembra u 20 časova, pedeseti put će biti izvedena jedna od najuspešnijih produkcija ove kuće poslednjih godina, predstava „Zašto je poludeo gospodin R?“, po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji gosta iz Hrvatske, reditelja i glumca Boba Jelčića.

Glavnog junaka igra Boris Isaković, a u premijernoj podeli (premijera održana juna 2018.) bili su i Nataša Tapušković, Branko Cvejić, Dubravka Kovjanić, Milan Marić, Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanin, Vesna Čipčić, Feđa Stojanović, Pavle Korać i Rade Stojiljković.

Predstava „Zašto je poludeo gospodin R?“ osvojila je priznanja na Festivalu Dani satire Fadila Hadžića u Zagrebu, nagradu za najbolju režiju – Jelčić, Nagradu „Mladen Crnobrnja Gumbek“ za najbolju mušku ulogu – Isaković. Na Međunarodnom festivalu Mostarska liska u Mostaru, ovom izuzetnom ostvarenju pripao je Gran pri za najbolju predstavu u celini, Plaketa „Ahmet Obradović“ za najbolju režiju, Nagrada za najboljeg glumca, Nagrada žirija medija.

Produkcija JDP trijumfovala je i na Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu (nagrada za najbolju predstavu, najbolje glumačko ostvarenje – Isaković, Specijalna nagrada za umetničko dostignuće -Jelčić), kao i na Međunarodnom pozorišnom festivalu Joakimfest u Kragujevcu. Na Joakimfestu, „Zašto je poludeo gospodin R?“ osvojio je Gran pri za najbolju predstavu u celini, a na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, Boris Isaković je dobio još jednu Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

S velikim uspehom ova predstava je učestvovala i na Bitefu, festivalu MESS u Sarajevu, Pozorišnom Kustendorfu na Mećavniku, Borinim pozorišnim danima u Vranju…, a gostovala je i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

U sutrašnjem, pedesetom izvođenju predstave, igraju Boris Isaković, Nataša Tapušković, Vojislav Brajović, Dubravka Kovjanić, Lazar Đukić, Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanin, Vesna Čipčić, Irfan Mensur, Pavle Korać i Rade Stojiljković.

„Fasbinderova kritika ide na kritiku kapitalizma. On je veoma socijalno angažiran, deo je aktivističke grupe i blizak nekim terorističkim organizacijama. Kapitalizam ždere poslednje humane relacije. Napose, kofliktnost nije
samo ka vani nego unutar klasa, zbog kapitalističke postavke, i tradicija u odnosu prema drugom, iako je takvo društveno uređenje formalno, u svim svojim aktima, veoma humano“, izjavio je Jelčić pred premijeru ove predstave.

Prema njegovim rečima, čovek trpi, trpi, i trpi jedno vreme, ali organizam ne podnosi i ne može podneti toliku količinu stresa i razočaranja.

„Teško je doći do uzroka. Komad „Zašto je poludeo gospodin R?“ je opasan ili komunikativan, jer se radi o čovjeku koji je potpuno običan. On ni po čemu nije različit od čovjeka koji živi u ovom gradu ili nekom drugom gradu, i ta običnost je linija povezivanja – on ima ženu i dijete – svakidašnji nukleus svake države“, istakao je Bobo Jelčić, jedan od najangažovanijih i najprovokativnijih reditelja i glumaca u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari