U Narodnom muzeju Užice izložbe, radionice i drugi sadržaji, povodom manifestacije „Muzeji za 10“ 1

Narodni muzej Užice je pripremio nekoliko sadržaja, od 14. do 20.maja, povodom manifestacije „Muzeji za 10“.

Osim stalnih postavki, publici će biti ponuđene zanimjive izložbe, radionice za decu, koncert umetničke muzike i drugi programi.

Izložba „Portret u Umetničkoj zbirci Narodnog muzeja Užice“, autora Marka Đurića, višeg kustosa i istoričara umetnosti, biće otvorena u toj ustanovi u petak, 14. maja, u 19 časova.

Postavku čini 28 portreta, koje je autor odabrao iz te zbrike i sistematizovao ih u četiri celine. Portreti su nastali od druge polovine 19. do osamdesetih godina 20. veka.

U Narodnom muzeju Užice izložbe, radionice i drugi sadržaji, povodom manifestacije „Muzeji za 10“ 2
Foto: Privatna arhiva

Iste večeri, od 19,45 časova, u Legatu Mihaila Milovanovića uslediće koncert Đurđice Aleksić (violina), koja će svirati dela Baha, Vijenjavskog, Paganinija, Sen Sansa i drugih, a gost će biti Todor Aleksić (harmonika), uz klavirsku pratnju Žarka Golubovića.

Tokom „Noći muzeja“, 14. maja, Muzej će radti od 10 do 24 časa, a Jokanovića kuća, Memorijalni kompleks Kadinjača i Zavičajno odeljenje Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši od 10 do 22 sata.

U okviru programa „Muzeji za 10“, od 16. do 20.maja, organizovaće se  arheološka radionica za decu „Budi i ti arheolog – pronađi i nacrtaj predmet“.

Postavka „Lica crkvene umetnosti – prepisivači, štampari i kopisti“, autorke Katarine Dogandžić Mićunović, više kustoskinje i istoričarke umetnosti, biće otvorena 18. maja u 19 časova u galeriji Jokanovića kuće.

U Narodnom muzeju Užice izložbe, radionice i drugi sadržaji, povodom manifestacije „Muzeji za 10“ 3
Foto: Narodni muzej Užice

Biće izložene rukopisne i štampane knjige iz Zbirke stare i retke knjige Biblioteke Narodnog muzeja Užice, od kojih će neke prvi put biti predstavljene javnosti, kopije srednjovekovnih fresaka iz crkava užičkog kraja, kopije minijatura iz Karanskog četvorojevanđelja i predstave svetitelja.

U Zavičajnom odeljenju Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši, u 18 časova je najavljena promocija projekta „Virtuelna šetnja kroz kulturno nasleđe novovaroške čaršije“.

Tokom programa „Muzeji za 10“, Narodni muzej radiće od 10 do 20 časova, Jokanovića kuća, Memorijalni kompleks Kadinjača i Zavičajno odeljenje Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši od 10 do 18 sati.

U toku te manifestacije, ispred užičkog Muzeja, prodavaće se i publikacije po promotivnim cenama.

Za pojedinačne i neorganizovane grupne posete, ističu u Muzeju, ulaz je besplatan, dok će se ulaznice naplaćivati za školske ekskurzije i druge grupne posete koje su organizovale turističke agencije.

Konkurs za video-snimke

Muzej je, i ove godine, pozvao publiku da učestvuje u nagradnom konkursu „Koja je super MOĆ tvog MUZEJA?” za najkreativniji video-snimak. Video-zapisi ne mogu biti duži od tri minuta, a najkreativnije autore očekuju nagrade.

U Arhivu postavka Sarajevo i Užice

U petak, 14. maja, od 18 do jedan čas posle ponoći, u Istorijskom arhivu Užica može se pogledai izložba „Sarajevo i Užice – istorija neraskidivih veza“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari