U ritmu ratnih tridesetih 1

Predstava „Iz života insekata“ Karela Čapeka, u režiji Ivana Vukovića i izvođenju ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, druga izvedena na ovogodišnjem šabačkom Pozorišnom proleću, ispraćena je burnim aplauzima.

U početku ličila je na bajku, na lak i lep život leptira, da bi se na kraju sve završilo borbom na život i smrt brutalnih ratnika mrava.

Reditelj Ivan Vuković na Okruglom stolu kritike rekao je da je imao za cilj da predstavi svet iz druge vizure, vizure insekata, a, po njemu, ove godine mnogo podsećaju na 30-e godine prošlog veka, ratne bubnjeve i širenje fašizma. Ovladao je nemir, neki animalni duh budi se u celom svetu, ocenio je Vuković.  Rezoner u predstavi, onaj koji povezuje čovekov i svet insekata je Putnik, u tumačenju Miloša Đorđevića. On je ukazao da je pred sobom imao zahtevnu ulogu i obiman tekst da bi povezao dva sveta. Neposredno vezana sa njime u komadu je Čaura koju Aleksandra Anja Alač vodi kroz transformacije i žrtvuje život za trenutak strasti. Uloga Zolje poverena je Jovi Maksiću i na sceni nema milosti ni prema kome, a predstavlja surovu bitku za opstanak kroz proždiranje drugih. Katarina Marković imala je najširi raspon uloga od Irisa, udvaračke leptirice, preko Gđe Balegar, do Cvrčka, krajnje nežne i pasivne, ali i do slepog mrava.

U završnici predstave su na delu mravi ratnici koji se bore za prolaz između dva busena. Tu se javlja i Diktator (Milica Janevski) i sve dobija prepoznatljive obrise ratnih strahota i borbe za vlast po svaku cenu. Muzika daje poseban ton predstavi (kompozitorka Irena Popović Dragović), a songovi su nastali po stihovima Miloša Crnjanskog i Branka V. Poljanskog.

Treće večeri Festivala nastupilo je Jugoslovensko dramsko pozorište sa komadom Luiđija Pirandela „Tako je (ako vam se tako čini)“ u režiji Jagoša Markovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari