U slavu kraljici - Damin gambit na gruzijski način, u bioskopima od 11. marta 1Foto. Five Stars Film Distribution

Gruzijsko-austrijsko-srpski dokumentarac „U slavu kraljici“, koji je na prošlogodišnjem izdanju Filmskog festivala Slobodna zona proglašen Najboljim filmom glasovima publike, na bioskopske repertoare stiže 11. matra.

Rediteljka filma je Tatija Škirtladze, a produkciju filma pomogao je i Filmski centar Srbije.

Film na zanimljiv i edukativan način proučava fenomen najboljih svetskih šahistkinja tokom Hladnog rata. Svedoci smo da se interesovanje za (ženski) šah itekako vraća, ceo svet je u jednom trenutku gledao Netflix-ovu seriju Damin gambit i pratio fiktivnu junakinju Elizabet Harmon u pohodu na titulu svestske šampionke u šahu. U slavu kraljici je  dokumentarac koji donosi dokaz da su šahovskom tablom u jednom trenutku vladale žene i da one nisu bile fiktivne već su zaista osvojile svet umećem na šahovskim tablama navodi se u saopštenju distributera Filma Five Stars Film Distribution .

Šta je fascinantno u ovom filmu? Sve šahistkinje koje su bile svetske prvakinje u periodu od početka 60-ih do raspada Sovjetskog Saveza bile su iz Gruzije. Prateći isprepletane biografije None Gaprindašvili, Nane Aleksandrije, Maje Čiburdanidze i Nane Joselijani koje su donele revoluciju u ženski šah i postale ikone sovjetske emancipacije, film nam daje uvid i u život u SSSR-u, i u život šahistkinja, prati promenu narativa u kom je šah muški sport i dokumentuje uticaj na život, pre svega žena u Gruziji, koje su ove četiri šahovske ikone imale.

Film je nastao u periodu izmedu 2018. i 2020. godine, a naratorka u filmu je, tada još živa, čuvena srpska šahistkinja i novinarka Milunka Lazarević, koja svojim sećanjima i britkim komentarima daje verodostojno svedočanstvo o ovom fenomenu ženske šahovske dominacije. Ovaj film prikazuje i kako se osvajao prostor da se ženama prizna genij i kako su individualni ženski uspesi uticali na kolektivnu svest žena da u sebi prepoznaju i validiraju pravo na uspeh, nezavisnost, prepoznatost.

Film nastao u koprodukciji Playground produckije iz Novog Sada, podržan je od strane MEDIA programa Kreativne Evrope i u redovnoj bioskopskoj distribuciji biće od 11. marta u bioskopima Kombank Dvorana, Cine Grand Srbija, Kulturni centar Novog Sada, Bioskop Fontana (12, 13 i 14.3.), Kulturni centar Gornji Milanovac (11. i 12.3.), KOC Boljevac (16. marta), Kulturni centar Beograda (DKC od 18. marta)…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari