U staroplaninskom selu održana Likovna kolonija "Pakleštica 2022" 1Foto: Tanjica Perović

Likovna kolonija „Pakleštica 2022″, održana je u ovom staroplaninskom selu. Koloniju je organizovalo Udruženje “Naša Pakleštica“ uz pomoć pojedinaca, a realizaciju je pomogao Grad Pirot.

Učestvovalo je šest umetnika amatera koji su tokom tri dana trajanja kolonije radili po dve slike. Na platnima i lesonitu, našli su se pejzaži i motivi sela Pakleštica, portreti meštana.

Jedan od učesnika kolonije, oslikao je mural na česmi u selu.

Predsednica Udruženja „Naša Pakleštica“ Sanja Madić kaže da je zadovoljna održavanjem prve kolonije u selu.

– Cilj je da se vrati kultura u sela. Ideju o održavanju kolonije, osmislila je umetnica Snežana Djordjević, koja je rodom iz Pakletice. Brojni pojedinici su dali doprinos i pomogli realizaciju ove kulturne manifestacije. Posebnu zahvalnost dugujemo i Tanjici Perović, koja je fotoaparatom zabeležila važne momente kolonije, kaže Madićeva.

Selo Pakleštica udaljeno je od Pirota petnaestak kilometara. Nalazi se u srcu Stare planine i na obalama Zavojskog jezera. U njemu živi dvadesetak vremešnih meštana ali je leti mnogo više jer u selo dolaze deca, rodjaci, prijatelji, gosti. Turisti su česti gosti sela koje je poslednjih godina dobilo sasvim novi izgled. Kuće su obnovljene a asfaltni put povezuje selo sa gradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari