U Trstu otvorena izložba "Nikola Tesla: Čovek iz budućnosti" (FOTO) 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu pod nazivom „Nikola Tesla: Čovek iz budućnosti“ u Trstu posvećenu velikom srpskom izumitelju i naučniku, i tom prilikom istakla da Srbija i naše društvo imaju obavezu da na svaki način neguju i čuvaju uspomenu na lik i delo velikana čija se celokupna ostavština čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Gojković je navela da je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije prepoznalo značaj ove izložbe i uključilo se u njenu organizaciju.

„Ovo nije samo ispunjavanje naše obaveze prema Nikoli Tesli, već i lepa prilika da u gradu koji je višestruko značajan i za evropsku i za srpsku kulturu, potvrdimo koliko je kultura značajan alat za jačanje međunarodnih odnosa“, napomenula je ministarka kulture ocenivši da nije slučajno da se izložba posvećena tom pronalazaču odigrava u „gradu nauke“, u kome je srpska zajednica ostavila dubok trag, što joj daje dodatnu vrednost i simboliku.

Gojković je ukazala na činjenicu da Nikola Tesla spada u posebnu grupu onih koji su svojom darovitošću zadivili ne samo savremenike, već i uspeli da iskorače u sazvežđe večnosti i besmrtnosti i dodala da fenomen Tesla i 80 godina od njegovog odlaska nastavlja da privlači naučnike i umetnike.

U Trstu otvorena izložba "Nikola Tesla: Čovek iz budućnosti" (FOTO) 2
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

„Ova izložba pokušaće da nam, iz svog ugla, približi životni put, prenese duh vremena u kome je stvarao i uticaj koji je ostvario. Pažnju publike će izvesno privući i neki od modela izuma koji su doneli prekretnicu u svetskoj nauci“, naglasila je Gojković, a prenosi pres služba ministarstva.

Ministarka je, kako se navodi, skrenula pažnju na reči najvećeg svetskog pronalazača prošlog milenijuma koje glase: „Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina“ i podsetila da je jedna od najznačajnijih Teslinih zasluga uvođenje naizmenične struje u široku upotrebu, te da je čitav razvoj elektrotehnike baziran na njegovim izumima zasnovanim na naizmeničnoj struji.

U Trstu otvorena izložba "Nikola Tesla: Čovek iz budućnosti" (FOTO) 3
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

„Opus od oko hiljadu pronalazaka i patenata obuhvata i indukcioni motor, trofazni sistem za prenos električne energije, generator i transformator za struje visoke frekvencije (Tesline struje) i mnoge druge izume“, navela je ministarka kulture.

Otvaranju izložbe u organizaciji Udruženja srpske kulturne omladine iz Trsta i saradnji sa Muzejom Nikole Tesle iz Beograda prisustvovali su i Masimiliano Fedriga, predsednik Regije Friuli Venecija Đulija, Roberto Dipiaza, gradonačelnik grada Trsta, Đorđo Rosi, sekretar za kulturu grada Trsta, Zlatimir Selaković, predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, Ivona Jevtić, direktor Muzeja Nikola Tesla u Beogradu i Ilija Janković, predsednik Udruženja srpske kulturne omladine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari