U užičkom Reflektoru izložba „Noćna straža“ o pervertnom odnosu naroda, političara i investitora 1Noćna straža, Bojan Radojčić/Foto: Marko Kostić

Provokativna i aktivistička postavka „Noćna straža“, Bojana Radojčića, umetnika koji živi na relaciji Beograd-Kopenhagen, otvorena je u užičkoj galeriji Reflektor i može se pogledati do 20. septembra.

Umetnik je izložio crtež „Noćna straža“, što je simbolična aluzija na Rembrantovo remek-delo iz 17. veka, i instalacije kojima, kroz kritički osvrt na rušenja u Savamali i gradnju Beograda na vodi, ukazuje na pervertnost društvenih odnosa.

„Portretisanjem BDSM političke scene na ruševinama u Savamali, crtež „Noćna straža“ prikazuje“, kako je objašnjeno „sliku savremenih društvenih odnosa u kome je sve jača pervertirana dominacija ozbiljnih koruptivnih odnosa unutar vladajućih elita“.

„Submisivnost društva prema ovakvoj vrsti dominacije“, dodaje se, „dovela je do patološkog mazohizma u kome je žrtva dovedena u stadijum ekstaze obožavanja svog gospodara“.

S druge strane, navodi se, „zagledani u beogradski Beograd na vodi, kritikujući ga, zaboravljamo i ignorišemo sve naše lokalne, mikro „Beograde na vodi”. Ma kako se oni zvali, oni su deo istog sistema demonstracije moći“.

„Noćna straža“ je paradigma sado-mazohističkog odnosa na relaciji narod- političari-investitori, koji je odavno postalo glavna karakteristika funkcionisanja savremenog srpskog društva“, navodi se u materijalu za tu izložbu.

Bojan Radojčić je rođen u Šapcu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Srbiji i Evropi.

Od 2011. godine sarađuje sa danskom galerijom Pi u Kopenhagenu.

Dobitnik je nekoliko nagrada u Srbiji, a radovi mu se nalaze u privatnim kolekcijama u Austriji, Danskoj, Italiji, Norveškoj i Islandu, kao i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Galeriji savremene umetnosti u Subotici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari