U Užicu 26. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ 1Predstava „Sedam strahova“/ Foto: Radovan Baja Vujović

U Užicu je počeo 26. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ koji je, nadahnutom i metaforničnom besedom, sinoć otvorila Vida Ognjenović, rediteljka i književnica, koja je istakla da taj grad „ponovo „postaje prestonica pozorišne umetnosti regiona, a NP Užice prestono sedište pozorišne vlade, jer će pozorište vladati u osmodnevnom mandatu“.

„Vlada će se menjati svako veče i u novom sazivima držaće na ovoj sceni otvorene sednice s mnogo energije i još više dobre volje na kojima će se raspravljati o čoveku, njegovim mukama, nevoljama i radosti. Dosanjaćemo, bar, privremeno san o pravom vladanju“, poručila je Vida Ognjenović i dodala da će „parlament gledalaca budno pratiti rad vlade, kontrolisati je i pozdravljati aplauzima, kada to zasluži“.

Njene reči publika je pozdravila velikim apaluzom.

„Članovi parlamenta, gledališta“, nastavila je, „dobro znaju da oni koji vladaju scenom, očekuju aplauz kao što deca očekuju nagradni slatkiš i misle da ga zaslužuju mnogo češće nego što ga dobiju. A uživaju u njemu kao deca“.
„Ne treba se šaliti sa decom. Treba im izlaziti u susret“, kazala je i istakla da je „bahato prevideti da je neko zaslužio aplauz“, ali da je i „bahato aplaudirati da bismo njime zagušili nečiji neuspeh“.

„Iskren aplauz, kad je spontan i prirodan“, navela je „ne može ništa zameniti, a lažni apalauz je zao drug svakome ko njime hoće nekoga da prekine ili da lažno pozdravi nekoga ko to nije zaslužio“.

„Neiskren aplauz“, kazala je, „šteti gledalištu, pozorištu i svima nama i to je smišljena podvala“.

„Zato, neka ova scena, ova kuća, ovaj grad za osam dana bude prestonica aplauza. Neka aplauz dobije i jedan veliki užički pesnik Miša Sranisavljević koji više nije među nama, ali jeste o njemu izložba u užičkoj biblioteci. Neka mi, njegovi naslednici, koji ga čitamo uvek s ljubavlju, pokažemo aplauzom da je on još uvek među nama“, rekla je Vida Ognjenović, zahvalivši se publici što podržava taj festival za koji je rekla da je „naše kulturno blago i saborni centar dobrog pozorišta“.

„Izdržite. Ja sam na vašoj strani“, poručila je Ognjenović, koja je i predsednica festivalskog žirija.

Goste je pozdravila i gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, a u holu pozorišta, otvorena je izložba Radovana Baje Vujovića na kojoj je užički fotograf izložio fotografije sa prethodnih festivala i predstava sa kojima je NP Užice učestvovalo na toj smotri.

Na festivalu, na kome se prikazuju najbolje predstave iz regiona, bez obzira na pozorišni žanr, sinoć je gostovala zanimjiva i hrabra predstava „Sedam strahova“, po romanu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, koja otvara pitanja lične i kolektivne krivice, kroz priču o zločinu predstavnika Armije BiH nad Srbima i Hrvatima u muzičkoj školi u Zenici, tokom ratova devedestih godina prošlog veka. Taj komad publika je ocenila sa 3,78.

Takmičarski program

Do 7. novembra, uz poštovanje protivepidemisjkih mera i upola manje gledalaca u sali koja ima 585 mesta, publika će gledati još šest takmičarskih predstava: „Pučina“ (JDP), „Tri zime“ (Pozorište Promena Novi Sad), „Đokonda“ (CNP Podgorica), „64“ (Atelje 212), „Strah, jedna topla ljudska prića“ (NP Pirot) i „Zelena čoja Montenegra“(BDP, Gradsko pozorište Podgorica i Grad teatar Budva).

Izložba o Miši Stanisavljeviću

Večeras, u 18 časova u holu NP Užice, publika će moći da prisutvuje otvaranju izložbe „Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću“ koju su, o velikom pesniku, priredile profesorke književnosti iz Užica – Ružica Marjanović, Milena Stričić, Gordana Danilović, Snežana Cvetković i Ljilajan Smiljanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari