"U viralnoj srpskoj pesmi s Evrovizije i Alegrijeva 'Miserere', možda ste je propustili": Londonski radio o Konstraktinoj "In corpore sano" 1Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Reakcije na Konstraktin nastup i dalje pristižu. Jedna od najzanimljivijih je ona koju je objavio portal slavne londonske Radio stanice Classic FM.

Reč je o jednoj od najpoznatijih i najslušanijih stanica klasične muzike u svetu.

Njihova novinarka Kajli Mekdonald objavila je priču o Konstraktinoj inspiraciji crkvenom muzikom.

Od kose Megan Markl do Sikstinske kapele, neverovatno popularna Konstraktina pesma “In Corpore Sano skriva brojna iznenađenja, navodi se u tekstu.

Evrovizija je, inače, uvek puna iznenađenja, uzbuđenja i otkrića. Ni izdanje za 2022. nije bilo izuzetak – posebno kad je u pitanju avangardni izgled učesnika.

Sve se vrtelo oko ukrajinske pesme koja je publiku podigla na noge. Bio je to trijumf popa prožet zvukom tradicionalnih narodnih instrumenata.

Ali pesmom ‘In Corpore Sano” Konstrakta je našla način da ustalasa publiku.

„U prilično nadrealnom izvođenju videli smo pevačicu kako neprestano pere ruke. Pesma je ponudila satirični pogled na srpski zdravstveni sistem, uticaj masovnih medija, pandemiju Kovida 19 i savremene standarde lepote, počevši od sad već dobro poznatog razmišljanja o tajni zdrave kose Megan Markl“, navodi se u tekstu londonskog radija.

Ali pažljivi slušaoci horske muzike mogli su da uoče suzdržanu napetost u Konstraktinoj buntovničkoj pesmi.

Poznavaoci klasične muzike upozoravaju slušaoce da načulje uši, na kraju druge strofe, kad se Konstrakta moli govoreći ‘Bože daj mi zdravlja’.

Upravo tu se mogu nepogrešivo čuti molski akordi dela ‘Miserere’, nakon čega je usledio poluton koji je skliznuo u melodijski fragment horskog remek dela ‘Miserere’ italijanskog kompozitora Gregorija Alegrija.

Pesma, prema mišljenju Kajli Mekdonald, „podiže raspoloženje i na trenutak seče poput noža. Iznenađujuće“.

Analizom pesme utvrđeno je da „ima još crkvenih prizvuka u pesmi, zanimljivo je primetiti da se u Konstraktinoj pesmi može čuti stih otpevan na crkvenom latinskom ‘Animus tristis in corpore sano’ reči zvuče kao da su izašle iz neke partiture katedralnog hora.“

U istorijskim  izvorima je ostalo zapisano da je priča o nastanku dela Gregorija Alegrija neverovatna.

Izvorno je Alegri komponovao za Sikstinsku kapelu.

Legenda kaže da je ovo delo bilo najstrože čuvano, da partitura nije mogla da se iznese iz Vatikana, niti da se čuje izvan vatikanskih zidina.

Tako je bilo do 1770. kad se (tako bar pripoveda legenda) na Uskrs te godine u Vatikanu pojavio Mocart.

Tada četrnaestogodišnjak Volfgang Amadeus Mocart je čuo slavno zabranjeno na jednoj crkvenoj službi.

Povukao se u osamu i transkribovao celo delo.

Podsetimo, Konstrasktina pesma bila je jedno od izvođenja koje je doživelo veliki viralni uspeh na ovogodišnjem izdanju Evrosonga.

Posle glasova stučnih žirija i publike Konstrakta je dobila 312 poena, zauzela je peto mesto, ispred nje su Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija i Švedska.

Konstraktina zabavna i društveno angažovana pesma donela je Srbiji rekordan broj poena u istoriji Evrovizije.

Neki će možda reći da se to dogodilo uz malu pomoć Gregorija Alegrija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari