U zajedničkoj borbi za lepotu devete umetnosti 1Foto: Miroslav Dragojević

Ovogodišnji, 16. po redu Međunarodni salon stripa koji počinje večeras i traje do 30. septembra obeležio je rekordan broj radova, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Studentskom kulturnom centru, tradicionalnom domaćinu ove smotre.

Na konkurs je pristiglo čak 334 rada od 377 učesnika iz 25 zemalja među kojima se prvi prvi put našao i Vijetnam. Svi oni, kako podseća Boban Savić Geto, strip autor i član žirija, saborci su u zajedničkoj borbi za za lepotu, a ne konkurenti. U toj borbi nema poraženih ni pobednika već samo dobitnika, smatra Geto.

Žiri u sastavu: Željko Pahek, Maja Veselinović, Aleksandar Zograf Igor Kordej i Geto, i ovaj put je, kako ističe, imao nezahvalnu ulogu da izmeri nemerljivo, ali su, uz pohvale svim kandidatima, odlučili da Grand Prix Salona dodele Đorđu Miloviću za strip „Ružičasto za početnike“. Nagradu za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika osvojila je Iva Grueva za strip „Formula“, a Nagrada za najbolji crtež je pripala Ivi Atoski za strip „Maestralna“.

Miki Pješčić, urednik Salona stripa, najavio je da će njegovo 16. izdanje proteći u znaku obeležavanja 50 godina od pokretanja popularnih strip edicija novosadskog Dnevnika – Zlatna serija i Lunov Magnus Strip.

– S tim u vezi je i gostovanje proslavljenog srpskog strip autora Miodraga Mikice Ivanovića, koji je za pomenute edicije ilustrovao oko 120 naslovnica (Veliki Blek, Zagor, Mister No, Kapetan Miki, Kit Teler). Tokom festivala, Mikica Ivanović će u više navrata potpisivati sveske i crtati za posetioce Salona, skreće pažnju Pješčić i najavljuje nastavak predstavljanja najznačajnijih Bonellijevih junaka.

Ovoga puta ono će biti obeleženo predavanjem „Ken Parker – strip koji je promenio prirodu vesterna i Bonelli stripove“ koje će održati Zoran Đukanović. On će, takođe, zajedno sa Dušanom Mladenovićem, učestvovati na panel diskusiji povodom 70 godina legendarnog Teksa Vilera koji je, u doba procvata „špageti“ vesterna, bio štampan u tiražima od blizu milion primeraka. Povodom jubileja srpskog stripa – 60 godina stripa „Nikad robom“ i 55 godina istoimene edicije, uredništvo Salona stripa je pripremilo retrospektivnu izložbu do sada neizlaganih i neviđenih strip radova Desimira Žižovića Buina (1920-1996), kome će ove godine izdavačka kuća Dečje Novine Dositej i opština Gornji Milanovac posthumno dodeliti nagradu „Srećko Jovanović“.

– Gostovanje Tonija Fejzule, španskog strip autora i profesora (rođenog u Beogradu), koji već nekoliko godina radi za čuvenu izdavačku kuću Dark Hors, i program animiranih filmova oskarovca Mihaela Dudok de Vita u redakciji Andrijane Ružić su ekskluziviteti programa ovogodišnjeg Salona – ističe Pješčić. Pored retrospektivne izložbe, Toni Fejzula će predstaviti i svoj novi album „Dead Inside“ a kurioziteti ovogodišnjeg Salona su i projekcije filmova. Pre svega „Poslednja avantura Kaktus Bate“ u režiji Đorđa Markovića, a po ideji Aleksandra Zografa, koju stručnjaci opisuju kao „remek-delo domaće dokumentarno-animirane filmske produkcije“. Takođe, biće prikazan i film posvećen sudbini strip autora Veljka Kockara, velike nade predratnog srpskog stripa.

Program Salona stripa je besplatan i odvija se u svim prostorima SKC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari