Uklonjena sporna skulptura iz izloga Kulturnog centra Srbije u Parizu 1Foto: Tviter/ Jeli Saveta

Na intervenciju Ministarstva kulture i informisanja, juče popodne, iz izloga Kulturno informativnog centra Srbije u Parizu, uklonjen je artefakt koji je izazvao kontroverze u srpskoj dijaspori, ali i u domaćoj javnosti, navodi se u saopštenju.

Ne ulazeći u prostor slobode umetničkog koncepta, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da takva vrsta sadržaja nije prikladna za KIC u Parizu i predstavljanje jedne države u svetu. Prostora za takve umetničke provokacije ima dovoljno.

Predmetnu izložbu srpskog savremenog stvaralaštva pod nazivom „Kraj i početak“, umetničke grupe „Dimenzija“, podržala je komisija Ministarstva kulture i informisanja koja predlaže programe za KIC, koja je radila u sastavu: dramaturg Boban Jevtić, istoričar umetnosti Ana Bogdanović, istoričar umetnosti i kustos Una Popović, istoričar Stanislav Sretenović i pijanista Jovanka Višekruna.

Komisija je u svojoj odluci navela: „Projekat ima visok stepen reprezentativnosti na međunarodnom planu i doprinosi razumevanju ideje i jezika savremene umetnosti mladih autora iz Srbije“.

Ipak, delo o kome je reč nije se nalazilo u vizuelnoj dokumentaciji priloženoj uz konkursni materijal, te stoga odgovornost za njegovo pojavljivanje u izlogu KIC Srbije, pripada isključivo kustosu izložbe i direktoru Centra.

Ministarstvo kulture i informisanja smatra da izlaganje takvog dela nije u duhu zamišljene i pravilno shvaćene misije i zadatka KIC u Parizu, te ovaj događaj smatra propustom u radu kustosa izložbe i odgovornih u ovoj ustanovi kulture i neprijatnim incidentom, koji nije trebalo da se dogodi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari