Ukrajina kroz 1.200 ilustracija i činjenica 1

Upakovana u svetlo plave korice sa gotovo dečjim ilustracijama i u velikom formatu Knjiga-putopis: Ukrajina predstavljena prvog dana na Sajmu knjiga u Beogradu.

I ako na prvi pogled deluje kao slikovnica, knjiga je u stvari prava enciklopedija o ovoj zemlji namenjena celoj porodici.

„Ovo je projekat u kome su učestvovali stručnjaci iz različitih oblasti tako da je napravljeno 30 mapa ukrajinskih gradova i oblasti u kojoj je uz pomoć 1.200 ilustracija predstavljeno isto toliko otkrića o Ukrajini“, rekla je predstavljajući knjigu Irina Baturevič, koordinatorka projekta agencije Green Penguin koja je i autor ove putopisne knjige.

U knjizi je predstavljeno više od 300 inspirativnih ličnosti, ali i na stotine čuda prirode, istorijskih događaja, kulturnih fenomena, arhitektonskih remek-dela, ali i pronalazaka. Ova knjiga-putopis je priča u obliku zabavnika u kojoj su uz pomoć ilustracija prikazana sva ta zanimljiva mesta i ljudi. „Ukrajina je zemlja sa velikim turističkim potencijalom, ali i velikom istorijom. Verujemo da će vas ova knjiga nadahnuti i ispuniti“, istakla je Baturevič na promociji u Hali 2, koji je podržala Ambasada Ukrajine u Beogradu.

Baturevič je otkrila kako su autori razmišljali o tome kako da i da li uopšte da predstave Krim, ali su, ipak, odlučili da ga stave u knjigu jer veruju da je on njihov. Opisujući Krim autori su naveli činjenice o njegovoj okupaciji, a predstavljen je ilustracijom vojnika koji ga uzimaju i nose. Knjigu je štampala ukrajinska izdavačka kuća Knigolav, a polovina od 5.000 ukupnog tiraža je rasprodata. Kako je Baturevič rekla za Danas, nakon objavljivanja knjige prošle godine bila je među 10 najprodavanijih u Ukrajini. Osim verzije na ukrajinskom, knjiga je prevedena na nemački, trenutno se prevodi na engleski i oni bi, kako kaže, zaista voleli kada bi ovaj putopis dobio i svoju srpsku verziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari