Ulcinjske laste, note vetra 1

Izložba radova sa likovne kolonije „Ulcinjske laste, note vetra“, koja je otvorena u Ulcinju 25. jula, produžena je zbog velikog interesovanja do kraja turističke sezone.

Reč je postavci u hotelu „Palata Venecija“, a na njoj su platna i grafike četiri umetnice iz Srbije – Jasne Opavski, Biljane Novković, Vesne Petrić i Larise Ackov Palić – nastalih za vreme održavanja ove kolonije, koju je organizovao i čiji je domaćin u Ulcinju u svojem domu bio Kabil Kashodža.

Kako ističe grafička dizajnerka Mersiha Resulbgović Mavrić ova ulcinjska kolonija dovela je u Crnu Goru i drevni grad na Jadranu četiri umetnice čiji su različiti senzibiliteti spojeni u vizuelnoj priči ispunjenoj utiscima koje nosi susret sa plemenitim mediteranskim mestom.

– Dela Jasne Opavski, Biljane Novković, Vesne Petrić i Larise Ackov Palić dišu specifičnim duhom, energijom i pozitivnošću. U cjelini, ova izložba otkriva posebnost likovnog dara ovih odličnih umjetnica, njihovu otvorenost i radoznalost, a opet i sklonost ka traganju za umetničkim izrazom, u kome će najpotpunije moći iskazati sebe, izabranu temu i svoju poruku, rekla je o ovoj postavci i koloniji Resulbegović Mavrić.

Kada je reč o umetnicama, Jasna Opavski i Biljana Novković, obe Beograđanke, završile su Fakultet likovnih umetnosti i članice su ULUS-a, a Novkovićeva je i magistrirala na istom fakultetu. Vesna Petrić je takođe iz glavnog grada Srbije i diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti smer keramika, što je isto učinila i tamo magistrirala Pančevka Larisa Ackov Palić. Sve četiri umetnice imale su brojne izložbe u zemlji i inostranstvu i ugledne su članice svojih udruženja. Selektor saziva bila je Vesna Petrić, a koordinator Željko Petrić, dok je Kabil Kashodža bio nesebični oslonac i zamajac kolonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari