Umetnička kolonija Ečka od 25. do 29. oktobra 1Foto: Savremena galerija Zrenjanin/ Umetnička kolonija Ečka

Umetnička kolonija Ečka otvorila je vrata ove nedelje umenticima koji učestvuju u 63. sazivu “Slika 2018.”.

Okupljanje u Ečki od 25. do 29. oktobra obuhvata boravak i rad petoro vizuelnih umetnika u paviljonu Umetničke kolonije Ečka, koji će razmatrati i preispitivati pojam slike u različitim kontekstima i medijima. Učesnici ovogodišnje kolonije „Slika 2018“ su Karkatag kolektiv, Zoran Todorović, Aleksandra Jovanić, Isidora Todorović i Saša Spačal iz Slovenije.

-Ovi umetnici se u polju novih medija, digitalne umetnosti, interaktivne umetnosti, performansa i postmedijske umetnosti bave istraživanjima odnosa čoveka i prirode, nauke, tehnologije u vremenu kada se granice među različitim oblastima delovanja čoveka, ali i samog čoveka i tehnologije sve više brišu.
Tokom boravka u Ečki imaće priliku da sami odaberu temu kojom će se baviti u svojim radovima – objašnjava selektor i kustos projekta Sunčica Lambić Fenjčev.

Prema njenim rečima, tokom odžavanja kolonije umetnici će imati mogućnost da predstave ono što ih je najviše inspirisalo i podstaklo na rad u Ečki, njenom okruženju i kroz druženje i razmenu iskustva sa ostalim učesnicima kolonije.
Umetnička kolonija Ečka osnovana je 1956. godine. Od osnivanja, okuplja umetnike koji se bave različitim tradicionalnim likovnim disciplinama, od slikarstva, skulpture, grafike i crteža. Vremenom su se profilisali sazivi umetnika koji se se bave klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i umetnika koji se bave akvarelom u „Susretima akvarelista“. Godine 2006. na pedesetogodišnjicu osnivanja kolonije došlo je do promene u konceptu tradicionalnih slikarskih okupljanja kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti, umetnicima u Ečki omogućeno da svoje ideje realizuju u različitim formama savremenog umetničkog izražavanja. Manifestacija je podržana od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari