Umetnički i društveno provokativni, što znači i dvosmisleni 1

Na konferenciji u Svečanoj sali Skupštine grada je po prvi put emitovan spot za predstojeći 53. Bitef koji na prvu loptu deluje provokativno, uznemirujuće, pa i politički intrigantno.

Naime, iz vizure subjektivnog kadra i uz melodiju šlagera „Počnimo ljubav iz početka“ „ulazimo“ u predivan ambijent šume u kojoj se naš pogled brzo „vodi“ do panja na kome je postavljen crveni tanjir s dva noža sa strane. Čuje se „počnimo ljubav iz početka“, što zvuči kao poziv, a isto je i sa tanjirom, samo što zbunjuje to što u njemu nema ništa za jelo, a i da ima kako to izvesti s priborom od dva noža, a da se prođe bez povreda. Zagonetan prizor sa sve saundtrekom verovatno da ima veze sa tematskom koncepcijom ovogodišnjeg Bitefa koji se bavi fenomenom potpune devastacije društva, ali i pozivom i traženjem alternativa da se na raznim ruševinama pokuša izgraditi nešto novo, da se počne nešto iz početka…

Na molbu Danasa da nešto više o tome kažu i pojasne izvesnu dvosmislenu notu spota, iz Bitefa poručuju da je to u skladu sa tradicijom festivala i tematskom okosnicom programa njegovog 53. izdanja.

– U skladu s programom 53. Bitefa i celokupnom tradicijom ovog festivala, kreativni tim Bitefa, u saradnji s marketinškom agencijom McCann Beograd, odlučio je da i ove godine, a tako je radio i prethodnih, u saradnji s agencijom New Moment Beograd, vizuelno rešenje i video spot budu umetnički i društveno provokativni, što znači i dvosmisleni. Kao što je na centralnoj konferenciji za medije rekla poznata francuska umetnica Fija Menar, koautorka jedne od predstava iz glavnog programa 53. Bitefa, umetnost i inače ne može da bude didaktična, te su različita čitanja, čak i onda kada se to ne želi, uvek moguća. U tom smislu bi nam bilo veoma zanimljivo da saznamo kako publika tumači i doživljava ovaj spot, za koji nam je drago da je pobudio toliko pažnje već prilikom prvog emitovanja. S druge strane, ovo ne znači da mi želimo da zabašurimo svoje umetničke i marketinške poruke: simbol panja referiše se, pored drugih mogućih značenja, i na uništavanje šuma, i kod nas i u svetu, kao jedan od oblika urušavanja zajednice, a to je središnji društveni problem koji tretira 53. Bitef – navedeno je u saopštenju ove manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari