Umetnošću protiv paradoksa svakodnevnice 1Foto: Miloš Miljković

“Ljubavni zanos traje tek trenutak – ljubavni jadi traju čitav život”, stihovi francuske ljubavne pesme napisane davne 1784. izabrani su za slogan 56. Oktobarskog salona.

Oktobarski salon je otvoren večeras ispred Kulturnog centra Beograda performansom Nazeka Ekidžija, umetnika iz Turske. Organizatori kažu da su za slogan salona izabrali pomenute stihove jer “najbolje dočaravaju patetični paradoks svakodnevnog života koji je i danas tu”.

Ovogodišnji selektor Oktobarskog salona Dejvid Eliot, kustos, pisac i profesor moderne i savremene umetnosti, kaže da je njegova zamisao bila da na ovogodišnjem salonu prikaže radove brojnih umetnika koji još uvek nemaju pristup međunarodnim platformama, i to rame uz rame sa delima renomiranih umetnika.

– Imajući u vidu istorijske kontraste i paradokse, ovaj Oktobraski salon biće posvećen ulozi emocije u savremenoj umetnosti i načinima na koje se ona može dočarati, a da to ne bude niti banalno ni kič. To može da obuhvati ne tako jednostavna zadovoljstva ljubavi, humora, straha, kao i bilo koju drugu perspektivu, kakvu umetnost pruža na temu krhkusti ljudskog poštovanja i života, a koja opet, sama po sebi, može ostvariti trenutan ili trajan uticaj, kazao je Eliot.

Na ovogodišnjem beogradskom Oktobarskom salonu svoje radove predstaviće 67 umetnika, od kojih je 19 iz Srbije i koji su ili direktno pozvani od strane umetničkog direktora, ili su izabrani putem javnog konkursa. Konkurs je, shodno ideji koncepta umetničkog direktora, bio ograničen prema starosnoj dobi i geografskog porekla umetnika.

Oktobarski salon je međunarodna izložba savremene umetnosti, koja se realizuje svake godine u periodu između septembra i decembra, traje šest nedelja, nema stalni izložbeni prostor, već se svake godine bira novi u zavisnosti od raspoloživosti i koncepta umetničkog direktora.

Oktobarski salon je osnovao Grad Beograd 1960. godine, kao izložbu najboljih ostvarenja iz oblasti likovnih umetnosti (od 1967. i primenjenih umetnosti), a tada po ugledu na izložbe Pariskih salona.

Tokom svoje istorije Salon je menjao koncepciju i oblike organizovanja, a 2004. dobio je međunarodni karakter i postao jedna od značajnih referentnih tačaka za srpsku ali i regionalnu umetničku scenu. Odbor Oktobarskog salona, koga imenije Grad Beograd, odlučuje o koncepciji manifestacije, umetničkom direktorku kao i o članovima međunarodnog žirija, koji dodeljuje nagradu Oktobarskog salona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari