Umetnost se inspiriše pobunom 1

Izložba „25 godina – bez ishodišta – od Led arta do Šok zadruge“ i promocija knjige „Umetnost i kultura otpora“ Milene Dragičević Šešić najavljene su za danas u Novom Sadu.

Izložba „Bez ishodišta“ će biti otvorena u 17 sati u Šok zadruzi 2, Zmaj Jovina 22, a predstavlja izvod iz arhivske građe nezavisnih umetničkih udruženja: Led art, Art klinika i Šok zadruga. U 25 godina dugom i neprekinutom lancu događaja, izložbi, akcija i delovanja, ove umetničke grupacije bile su aktivne ne samo na polju umetnosti i kulture već i na polju društvenog angažmana i aktivizma. Arhiva Multimedijalnog centra “Led art” sadrži radove i dokumenta koji prikazuju umetničku mapu kako Srbije tako i Novog Sada. To je značajna građa koja još uvek nema svoje mesto i namenu u adekvatnim institucijama kulture i umetnosti. Arhiva se čuva u skučenom prostoru Šok zadruge, sa neizvesnom sudbinom konačnog ishodišta, pa je na taj način postala paradigma nerazjašnjenog odnosa između institucija u sistemu i nezavisne umetničke scene.

Drugi događaj je promocija knjige „Umetnost i kultura otpora“ Milene Dragičević Šešić zakazana za 19 sati u knjižari-kafeu „Bulevar Books“, Bulevar Mihajla Pupina 6. Pored autorke, o knjizi će govoriti: Vera KopiclAleksandra Bosnić ĐurićNikola DzafoAleksej KišjuhasŽeljko Grulović, a moderatorka razgovora je Gordana Nonin.

Milena Dragićević Šešić, profesorka Menadžmenta u kulturi i Teorije medija, uradila je ovu studiju (Institut za pozorište, film, radio i televiziju Fakultet dramskih umetnosti i Clio, 2018) koja, po rečima Branimira Stojkovića sa Fakulteta političkih nauka „uspeva da predmetu istraživanja pristupi iz više perspektiva, ukazujući na domete i značenja umetničkih praksi. Ona pokazuje da umetnost može da prethodi društvenoj pobuni, artikulišući umetničkim sredstvima suštinu problema; da umetničkom praksom bude paradigma društvenog procesa i time ga estetski legitimiše; da se inspiriše pobunom i održava njen duh živim, te da ostaje u posedu aktera i kada pobuna postane istorijskom činjenicom, svejedno da li je reč o pobedi ili porazu.“
Urednica ovog izdanja je dr Ljiljana Rogač Mijatović, zamenik direktora i viši naučni saradnik na Institutu za pozorište, film, radio i televiziju FDU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari