UNIMED: Skulptura nagrada na Venecijanskom filmskom festivalu 1Foto: Promo

Nagrada UNIMED 2019 (Unione delle Universita del Mediterraneo) uručena je 06. septembra, na 76. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji u hotelu Excelsior, filmu Pablo Larraín-a „Ema” iz Čilea, u kome glavne uloge tumače Mariana Di Girolamo i Gael García Bernal. Ovaj fim je takođe, dobio priznanje ARCA Cinema Giovani Award – Najbolji film Venecije 76.

Nagradu UNIMED 2019 predstavlja skulptura umetnika i Aleksandra Gligorijevića (Srbija) i Michele Iodice-a (Italija) nastala u saradnji sa mladom kustoskinjom Natašom Radojević iz Galerije Drina i PDG ARTE Communications. Skulptura “Delo za delo” sastavljena od delova aviona, rasparčanih segmenata, predstavlja simbol duhovne potrebe za međukulturnom razmenom i povezivanjem, koja se zasniva na humanističkom pristupu.

UNIMED: Skulptura nagrada na Venecijanskom filmskom festivalu 2
Foto: Promo

Oživljavanje simbola nagrade UNIMED 2019, koja se dodeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umetničkog izražavanja, našla je svoj odraz u umetničkom radu na skulpturi, obogaćenoj živopisnim otiscima ruku.. Timskim radom na građenju ovog dela, definisani su oblici veštine, lepote, strasti, utisnuti otisci pripadanja, posvećenosti idejama i inicijativi.

Kreativna direktorka i organizator ovog projekta Nataša Radojević je na Venecijanskom bijenalu ove godine, među šest odabranih mladih kustosa iz Evrope, pozvana da učestvuje na devetom CEI Vencijanskom forumu za kustose savremene umetnosti. Kao osnivač kulturne platforme Logic Art Space, i iz pozicije umetničke direktorke i partnera Galerije Drina iz Beograda, svoj rad je u velikoj meri posvetila jačanju kulturnih veza između Jugoistočne Evrope i Italije, kao i drugih evropskih zemalja.

UNIMED nagrada nastala je u znak sećanja na profesora Franca Rizzi-ja, bivšeg generalnog sekretara i osnivača UNIMED-a, u znak sećanja na njegovu doživotnu posvećenost saradnji između mediteranskih univerziteta; i dodeljuje se filmu koji najbolje reprezentuje vrednovanje kulturnih različitosti i podstiče razmenu i slobodu umetničkog izraza. Pored umetnika i kustoskinje, na svečanosti su učestvovali, takođe, profesor Francisco Matte Bon, predsednik UNIMED-a i profesor Antonio Falduto, zadužen za inicijativu.

Aleksandar Gligorijević (1962) skulptor, rođen je u Beogradu. Diplomirao na Univerzitetu Santa Monica u Kaliforniji, na odseku za skulpturu 1991. godine. Zainteresovan za formu i materijal kroz ponovnu upotrebu industrijskih proizvoda, koristi delove aviona kojima poništava prethodnu nemenu i prepoznatljivost, a zatim prevodi na jezik likovne umetnosti.

Sakupljanjem delova, njegove skulpture nastaju kontinuiranim dodavanjem novih segmenata, kombinovanjem formi od raznorodnih elemenata u apstraktnu figurativnu celinu. Aleksandar traga za enkapsulacijom jedinstvenog umetničkog metoda, u kome sažima kompoziciju elemenata, primenu naučno-tehnološkog znanja i industrijskog dizajna. Kako sam navodi, suština je da se uvek iznova nađe novi i upečatljivi identitet u formi čiste skulpture. Izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u Sjedinjenim Američkim Državama, Švajcarskoj i Srbiji.

Mikele Jodiče (Michele Iodice), rođen u Napulju 1956. godine, umetnik je i funkcioner pri muzeju San Martino iz Napulja. Autor je brojnih instalacija intervencija in situ, dizajna izložbi, dekora: doživljava prostor kao mesto koje treba reinterpretirati i transformisati, a ne kao kontejner koji prihvata izmeštene predmete stvorene na nekom drugom mestu. Radio je scenografije za pozorišta, festivale, svečanosti, u oblasti primenjenog dizajna upotrebljava inventivna rešenja smenjivanjem velikih radova i malih objekata, konceptualnih i dekorativnih elemenata.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.