Upravnik Narodnog pozorišta Subotica: “Borba ili konflikt je u samoj prirodi pozorišne umetnosti” 1Foto: Narodno pozorište Subotica

Povodom Svetskog dana pozorišta, 27. marta, upravnik Narodnog pozorišta Subotica Miloš Nikolić čestitao je svim kolegama praznik i osvrnuo se na značaj napretka u kulturi svakog pojednica, kao i čitavog društva u celini.

“Stalno se govori o nekakvoj krizi pozorišta i u svetskim i u našim razmerama. Ja bih rekao, kriza ili neka dramatika potrebna je u svakoj oblasti, jer ona može da gura napred. Važna je ta borba ili konflikt, ona je u samoj prirodi pozorišne umetnosti. To je posao umetnika, da društvo gura napred, da skreće pažnju na nedostatke ili da ga, na sebi svojstven način, hvali”, izjavio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, materijalna situacija jeste negativan faktor koji vuče na dole, ali ona nije odlučujuća.

“I u najtežim okolnostima i kada je bilo manje para, tokom moje duge umetničke karijere, više su zavisile te stvari od darova, talenata i mašte nego od materijalnih prilika. Dar i talenat nikada nam nisu nedostajali, ali materijalne stvari jesu, mnogo puta”, dodaje Nikolić.

On smatra i da pozorište treba da nastupa iz kontre, da u prvi plan stavlja ono što je njegova jedinstvenost, a to je živ kontakt i interakcija gledalaca i izvođača.

“Taj neponovljiv trenutak jednog sada i ovde, zajedničkog iskustva koje konstituišu glumci i gledaoci. Tu nikakve materijalne stvari ne pomažu. To je trenutak, emocija, bol ili radost, to je na kraju krajeva umetnost”, ističe upravnik Narodnog pozorišta Subotica.

Nikolić je poručio i da Subotičane ove godine očekuje otvaranje pozorišta, te da će uskoro sve kolege imati mogućnost da svoj profesionalni rad nastave u najelitnijoj i najmodernijoj kući kulture u regionu.

“Oni to svakako zaslužuju pre svega zbog svih postignutih rezultata u poslednje dve godine”, zaključuje Miloš Nikolić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari