Obnova se bliži kraju: Prve predstave u subotičkom Narodnom pozorištu na jesen 1Narodno pozorište Subotica, foto: Natalija Jakovljević/Danas

“Nezahvalno je licitirati da li će to biti 1. septembar ili 1. oktobar, ali u ovoj godini je izvesno da imamo i novac i sposobne ljude, možda ima dosta uvozne opreme, na to moramo računati kao eventualni problem u poštovanju svih rokova, ali sam optimista kada je reč o tome da ćemo u ovoj godini imati prve nastupe naših umetnika pod svodovima rekonstruisanog Narodnog pozorišta”, izjavio je danas u Subotici predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je zajedno sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem prisustvovao potpisivanju ugovora o nastavku radova na rekonstrukciji, adaptaciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta Subotica između Marije Ušumović Davčik, načelnice Gradske uprave Subotice, i Predraga Petričevića, direktora subotičke kompanije “SMB Gradnja”, koja će od trenutka ulaska u posao imati 240 dana za izvođenje radova.

“Nakon realizacije ovog projekta, biće završeni svi građevinsko-instalacioni radovi unutar pozorišta na svim blokovima i biće kompletno završena velika pozorišna sala, kamerna scena, sve probne sale, kao i sve prostorije potrebne za funkcionisanje glumaca, tehničkog osoblja i administracije. Ostaće samo još da se završi koncertna sala, koja je sama po sebi odvojena celina i pozorište će moći da funkciniše i dok se bude radila rekonstukcija te sale”, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ukupna vrednost ugovorenih radova iznosi 1,155 milijardi dinara, pri čemu je najveći deo novca u visini od 674 miliona dinara obezbedila Pokrajinska vlada, dok je Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo 400 miliona dinara, a Grad Subotica 80 miliona dinara.

Obnova se bliži kraju: Prve predstave u subotičkom Narodnom pozorištu na jesen 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Prema rečima Igora Mirovića, Pokrajinska vlada je to učinila kako bi ubrzala rekonstrukciju i završila radove koji traju već 15 godina, te da se sada već nazire “svetlo na kraju ovog dugog puta”.

“Želim puno sreće izvođačima u ovoj poslednjoj fazi pre nego što pustimo pozorište u funkciju, a verujem da ćemo već naredne godine, kada je reč o koncertnoj dvorani, imati sastanke da i taj deo posla završimo, tako da možemo da kažemo da će Subotica dobiti jedan objekat koji će biti hram kulture, sedište kulturnih zbivanja, verujem u budućnosti mesto sa kojim ćemo se ponositi i mesto gde će umetnici imati prostor i uslove koji su dostojni ovako velikog i uspešnog grada u našoj zemlji”, poručio je predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je naglasio i da će Subotica ove godine dobiti još jednu zajedničku investiciju Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Subotice, a to je akva parka sa spa centrom, za koji očekuje da će u junu biti pušten u funkciju.

“Naredne nedelje biće raspisan konkurs i verujem da će se Gradska uprava javiti i obezbediti projektnu dokumentaciju i naš zajednički plan je da, ukoliko ta procedura bude uspešna i realizovana, tokom proleća i leta nastavimo akciju koja smo započeli minule godine, u pitanju je rehabilitacija velikog broja ulica i taj posao ćemo zajednički finansirati Gradska uprava i Pokrajinska vlada”, kazao je Mirović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari