Uroš Parlić: Izaći iz regionalnih okvira i dovoditi svetske zvezde 1Foto: Privatna arhiva

Festival može da počne, sve je spremno: „Letnja pozornica“ u Tvrđavi, novi „Festivalski centar“ u renoviranom hotelu „Ambasador“, „Oficirski dom“ sa izložbama fotografija i filmskim projekcijama u bašti, oba gradska bioskopa – „Cineplexx Niš“ i „Vilin grad“. Svi u organizaciji nestrpljivo očekujemo prve festivalske goste.

Selekciona komisija je izabrale atraktivne filmove, biće dosta festivalskih premijera, a na kraju i prva epizoda nove sezone serije „Senke nad Balkanom 2“ koja je, u stvari, srpska premijera, kaže Uroš Parlić, predsednik Programskog saveta Filmskih susreta.

* Ima li i nekih problema u organizaciji?

– Kao i poslednjih godina, problem je kasno usvajanje finansijskog plana, pošto je sve vezano za gradski budžet, iz kojeg se festival u najve}oj meri realizuje. Dok se ne završi ova procedura, „Savet“ obavlja predradnje, ali bez preuzimanja finansijskih obaveza, što ponekad otežava organizaciono-tehničke pripreme.

* Da li se ovogodišnje festivalsko izdanje (organizaciono, programski, umetnički, finansijski…) razlikuje od prethodnih i u čemu?

– Ne razlikuje se bitnije od prošlogodišnjeg, a i dalje su u fokusu srpski glumci koji igraju u srpskim, manjinskim ili većinskim koprodukcijama, na jezicima kojima nisu potrebni prevodioci. Ove godine, na primer, imamo manjinsku koprodukciju sa Hrvatskom u filmu „Koja je ovo država“, u kojem jednu od glavnih uloga igra Lazar Ristovski.

* Kako ocenjujete Grad i Republiku kad je reč o podršci festivalu?

– Grad Niš je najvažniji pokrovitelj, što je potpuno prirodno jer je Niš, uz „UFGS“ iz Beograda, jedan od osnivača festivala. Ove godine je iz gradske kase izdvojeno 19 miliona dinara, značajan je finansijski doprinos i Ministarstva kulture i informisanja preko konkursa (3,2 miliona), a uz pomoć „FCS“ uvećan je nagradni fond.

* Očekujete li dolazak većeg broja glumaca? Hoće li gosti festivala biti i glumci sa ex-yu prostora?

– Očekuje se odziv glumaca kao i ranijih godina, ali će mnogi boraviti kraće, jer je u toku snimanje velikog broja serija u Srbiji i regionu. Ipak, mnogi zna~ajni glumci biće tu, na primer Dragan Bjelogrlić, Gorica Popović, Tihomir Stanić… Iz regiona očekujemo popularnog glumca iz Hrvatske, Gorana Bogdana.

* Hoće li Filmski susreti napraviti iskorak u svojoj internacionalizaciji, odnosno regionalizaciji i ukoliko hoće u čemu će se to ogledati? Da li su ovakvi procesi neminovnost?

– Već postoji internacionalizacija u smislu uključivanja filmova iz ex-yu regiona u zvanični program festivala u Tvrđavi, kao i u program pratećih manifestacija – „Kino region“ u „Sinepleksu“ i „Festivalskom centru“. Ali, na tome, svakako, treba i dalje raditi, sa krajnjim ciljem da se izađe iz okvira regiona i dovede i neka velika evropska i svetska zvezda. Za tako nešto potrebno je dugoročnije, kao i mnogo ranije planiranje i usvajanje budžeta festivala. Modernizacija je, takođe, nešto što treba da bude prisutno na svim nivoima festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari