Uručene Ninove nagrade 1Foto: Fonet / Imre Szabo

Zahvaljujem NIN-u i njegovom žiriju što svojom nagradom svake godine širom otvaraju kapije medijskog prostora „Republici Književnost“.

To je izjavila večeras spisateljica Ivana Dimić, na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci na kojoj joj je uručena nagrada nedeljnika NIN za roman „Arzamas“.

Zahvaljujem svim svojim prijateljima na nebu i na zemlji. Zahvaljujem ocu Ivanu na knjizi „Od Stendala do Beketa“ i na tome što je živeo za literaturu, naglasila je Dimićeva.

Svojoj majci Oliveri, koja je umela i volela da živi, ona je zahvalila rečima: „Mama, ovo je tvoj čas, de te fabula narratur (o tebi priča govori), gde god da si – raduj se“. Pošto je zahvalila mnogobrojnim velikanima domaće i svetske književnosti, najbrajajući nazive njihovih dela koja su joj obeležila život, Dimićeva je zahvalila i „Bogu na daru koji je poklon, i na nagradi, koja je milost“. Zahvaljujem, najzad, i Emili Dikinson na pesmi „Ja sam niko, a ti ko si?“

U svojoj istoriji NIN je imao uspone i padove, ali mi stalno nastojimo da pad pretvorimo u let „iznad kukavičijeg gnezda“, izjavio je večeras glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, kome se čini da „danas u Srbiji ima dosta kukavica, koje stvari ne smeju da nazovu pravim imenom“.

Kada se to neko usudi, onda ispadne usamljen, kao da štrči, objasnio je Ćulibrk na svečanom uručenju nagrade nedeljnika NIN Ivani Dimić za roman „Arzamas“.

On je najavio da će NIN nastavitui da štrči, jer smatra da je to jedino ispravno – da ukazuje na suštinu, probleme, istinu, na prave stvari – „koliko go to da košta“.

To nije uvek oportuno, možda bismo bolje prošli, ako bismo neke stvari prećutali, ali ima dosta onih koji ćute, mi ćemo nastaviti da pričamo, istakao je Ćulibrk. Dok vi postojite, obratio se Ćulibrk publici, mi ćemo da pišemo kao i do sada i nastojati da budemo još bolji.

Branislava Kostić ličnost godine

Nagrada nedeljnika NIN „Ličnost godine“ večeras je uručena Branislavi Kostić iz Leskovca, zbog hraniteljstva dve devojčice sa Daunovim sindromom.

Radim ovo iz srca, jer je specijalno hraniteljstvo jako teško. Radi se o deci koja su samim rođenjem ostavljena i dolazak u porodicu je problem, ali ljubav sve rešava. Moje Bojana i Snežana su sada srećna deca, naša uzajamna ljubav je velika, istakla je Branislava Kostić na dodeli nagrade.

Devojčice su se, dodala je, prilagodile životu, kako u porodici, tako i van nje, i nagrada NIN ustvari pripada njima dvema. Kostić je zahvalila nedeljniku NIN što je uvideo vrednost onog što radi.

U ovoj priči nisam ja važna, važna je poruka koju šaljem drugima: Ne štedite sebe, budite uzor i primer drugima, dajte sebe, volite tu decu kojoj ljubavi treba najviše u životu i vratiće vam se toliko bogato, zato što oni znaju da vole, znaju da je uzvratna ljubav nemerljiva, rekla je Branislava Kostić.

Urednica NIN Vesna Mališić ukazala je da je Branislava Kostić izuzetna žena, koja radi u gradskoj toplani u Leskovcu, majka je dva sina i bavi se hraniteljstvom dece sa posebnim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari