Uručenjem nagrada završen Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ 1Foto: Pozorište Zaječar

Konstatacijom da su „predstave za decu od kapitalne važnosti za razvoj dece i adolescenata i u to treba ulagati i novac i energiju“, direktorka Pozorišta lutaka Niš Milica Radulović ocenila je važnost Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ kao i angažovanje pozorišta, glumaca i dramskih pisaca na stvaranju pozorišne čarolije za najmlađe.

Proteklih pet dana u pozorištu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru beogradski i glumci iz Niša, Lazarevca, Leskovca i domaćeg teatra dotakli su srce najmlađe pozorišne publike.

Publike koja je pažljivo slušala, razumela predstave i reagovala baš tamo gde treba. I time bila inspiracija više za glumce.

Na žiriju je bilo da izabere najbolje – glumicu, glumca i najbolju predstavu festivala „ZajeČAR“.

Ocenili su da je „Palčica“ Pozorišta lutaka Niš, koju je, po tekstu Milene Depolo, režirala Dragana Miloševski Popova, najbolja predstava ovogodišnjeg festivala i to obrazložili ovako:

-Predstava „Palčica“ podsetila nas je na važne životne vrednosti i na mnoštvo prepreka, koje, uz ljudske vrline, nije lako, ali je moguće prevazići. Maštovitim, ali ne pompeznim sredstvima, bogatoj zanimljivim rediteljskim rešenjima predstava „Palčica“ ubedila nas je da možemo dotaći srca najvažnije pozorišne publike – smatra žiri.

Srđanu Miljkoviću je za tumačenje više likova u predstavi „Palčica“ pripala nagrada za najboljeg glumca, jer je „ u širokoj lepezi svojih likova u predstavi „Palčica“ pokazao svoja zapažena glumačka umeća“.

„Pre svega kao Gundelj u svojoj žovijalnoj igri, a potom i kao Sin Žabac, Pripovedač, Riba, Pauk i Vilenjak ubedio nas je u raznolikost tumačenja svojih likova“, navodi se u obrazloženju žirija.

Pinokio, NP LeskovacRazigrani Pinokio je Petri Dimitrijević iz Narodnog pozorišta Leskovac doneo nagradu na najbolju glumicu festivala „koja je u ne lakom zadatku pokazala maksimalnu veštinu i doslednost zahtevnog scenskog izvođenja“, takođe je odluka žirija.

-Svaka nagrada nosi sobom uzbuđenje onoga ko je prima zato što je ono što je mesecima radio pripremajući ulogu u predstavi neko primetio, a najvažnije je da deca to vide. Reakcija dece, njihova podrška i aplauz nas raduju i zbog toga želimo da budemo još bolji – objašnjava Petra Dimitrijević naglašavajući „Dobro je što se u Zaječaru pozorišna publika stvara od malih nogu, jer ovde deca umeju da se ponašaju i da pametno gledaju predstavu“.

Žiri je dodelio i specijalna nagradu Jovani Grozdanović i Mini Cocić, za partnersku igru Dabrova, u predstavi „Pinokio“ za prešarmantne i neodoljive dabrove.

Leskovački „Pinokio“ po tekstu i u režiji Spasoja. Ž. Milovanovića, osvojio je srca najmlađe zaječarske publike koja ga je sa prosečnom ocenom 9,84 izabrala za najbolju predstavu festivala.

Nagrade su laureatima uručene sinoć, a u samoj završnici 11. Pozorišnog festivala za decu u Zaječaru, ovdašnji teatar je premijerno za domaću publiku igrao „Lepoticu i zver“, po tekstu i u režiji Željka Hubača.

Kako kaže Hubač, ovo nije samo bajka o prepoznavanju lepote ljudske duše u nakaznom telu, već i priča o samospoznaji, važna za ovaj trenutak i nametnute okolnosti u kojima danas vaspitavamo decu.

-Ovu bajku, koju sam napisao pre mnogo godina, režirao sam sa namerom da vidim koliko je danas Rasinovski sinonim za katarzu – ganuće – učinkovit kod publike. Da vidim da li melodrama ima snagu da pokrene mladog čoveka na kritičko razmišljanje o sistemu vrednosti u kojem živi. Jer, uveren sam da od odgovora na pitanje „Šta je lepota?“ zavisi sudbina sveta – smatra Željko Hubač.

Zaječarska „Lepotica i zver“ našla je put do publike, što potvrđuje višeminutni, gromoglasni aplauz.

-Drago mi je da su sjajno reagovali, što je najveća nagrada i dokaz da smo napravili dobar posao – kaže Miloš Đuričić, koji tumači Zver, jednu od dve naslovne uloge.

Lepoticu je na sceni oživela Viktorija Arsić kojoj je ovo prvo igranje pred zaječarskom publikom.

– Naš cilj je bio da deca zapravo shvate da je najvažnija dobrota, da dobrota menja i pokreće svet – kaže Viktorija Arsić, zadovoljna kao i čitava ekipa „Lepotice i zveri“ verujući da će ova predstava dugo da živi na radost publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari