Užice u konkurenciji za nacionalnu prestonicu kulture 2024. godine 1Foto: Grad Uzice

Među lokalnim samoupravama koje su se prijavile na konkurs Prestonica kulture Srbije 2024. godine je i Užice, pa je tim povodom u gradu boravila komisija Ministarstva kulture za pripremu i realizaciju tog programa.

Čelnici Užica su, kako je navedeno na sajtu Grada, istakli da Užice sa svojim „kulturno-istorijskim nasleđem, tradicionalnim i prepoznatljivim manifestacijama zaslužuje da bude deo tog programa“.

Podsetili su da se u gradu održavaju Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“, Međunarodni dečji festival folklora „Licidersko srce“, Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“, Međunarodni dečji festival fudbala „Trofej Radomir Antić“, Međunarodni grafički bijenala „Suva igla“, Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“ i drugi kulturni, umetnički i turistički sadržaji.

Oni su, na sastanku sa predstavnicima Ministasrtva održanom u Narodnom muzeju Užice, predstavili i projekte o osnivanju Muzeja keramike, rekonstrukciji velike sale u Gradskom kulturnom centru i osnivanju Dečijeg kulturnog centra.

Članovi komisije Ministartva su, sa predstavnicima užičkog projektnog tima, obišli lokacije na kojima su predviđeni projekti infrastrukturnih investicija, staru hidrocentralu na Đetinji Pod gradom i arheološki park StaPARK.

Cilj programa Prestonica kulture Srbije je, ističe se, podrška lokalnim samoupravama u razvoju infrastrukture i kulturnih kapaciteta, podizanje kvaliteta kulturnog života, pokretanje kulturnog, umetničkog i turističkog razvoja kroz postojeće i nove umetničke programe, oživljavanje postojećih, i pokretanje novih institucija kulture.

Lokalna samouprava koja bude izabrana na konkursu poneće titulu „Prestonica kulture Srbije“ koja će joj, kako se navodi, „omogućiti da bude prepoznata kao relevantan nacionalni centar razvoja kulture i da na taj način postane vidljivija na kulturnoj mapi Srbije i Evrope“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari