Užička umetnica spaja staru grnčarsku tehniku i savremenu umetnost 1Sofija Bunardžić Foto: N. Kovačević

Sofija Bunardžić, akademska slikarka- keramičarka iz Užica, dobitnica je nagrade za životno delo u oblasti keramike koje dodeljuje Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

Visoko strukovno priznanje, umetnica je zaslužila višedecenijskim i uspešnim umetničkim i pedagoškim radom, osnivanjem Međunarodne kolonije umetničke keramike „Zlakusa“ koja je, za 23 godine postojanja u istomenom selu kod Užica, ugostila 330 umetnika iz 33 države.
Tim projektom je uspela da spoji jedinstvenu i staru grnčarsku tehniku sa savremenim tendencijama u umetničkoj keramici. Osim uspešnog umetničkog rada, ona je i ugledni likovni pedagog, a odnedavno je direktorka užičke Umetničke škole, u čijem osnivanju je učestvovala pre 16 godina i sve vreme u njoj bila profesorka.

Osim što je uspela da primeni staru grnčarsku tehniku u oblasti savremene umetničke prakse, zaslužna i za reafirmaciju starog grnčarskog zanata. Primera radi, u Zlakusi, selu koje je vekovima bilo poznato po izradi grnčarije, pre 23 godine, kada je održana prva Kolonija, bilo je svega pet grnčara, a danas egzistenciju od tog zanata ostvaruje više od 40 majstora-grnčara.
Primenom stare i jedinstvene grnčarke tehnike u svetu (korišćenje drvenog vitla za oblikovanje specijalne mešavine gline i minerala kalcita, nakon čega se predmeti prirodno suše i, umesto u keramičkoj peći, peku se na otvorenoj vatri) umetnici stvaraju savremena umetnička dela, koje je publika mogla da vidi ne samo u našoj zemlji, nego i na izložbama u svetu.

Za projekat „Keramika Zlakusa“je nagrađivana prestižnim nagradama, a zahvaljujući njoj, početkom ove godine, Ministarstvo kulture i informisanja je pokrenulo postupak da se stari grnčarski zanat iz Zlakuse, Kolonija „Zlakusa“ i program Umetničke škole Užice, u kojoj je ta tehnika deo školskog programa, uvrste na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine sveta.

– Nagrada mi je izuzetno draga, jer su me za nju predložile kolege iz ULUPUDS iz Sekcije umetničke keramike. Ona je i dragocena satisfakcija za moj dugogodišnji rad na afirmaciji umetničke keramike i keramike iz Zlakuse, rekla je za Danas umetnica kojoj je nagrada dodeljana na Skupštini ULUPUDS-a, održanoj u subotu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari