Užički muzej priredio nekoliko izložbi 1

Narodni muzej Užice se i ove godine, priređujući nekoliko izložbi, pridružio manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, koja traje od 11. do 20. maja, a čija je centralna tema „Muzej u gostima“.

U saradnji sa Narodnom bankom Srbije, u užičkom muzeju je otvorena izložba „Slike vremena i događaja na srpskom novcu – Novac Kneževine i Kraljevine Srbije“, čija je autorka Snežana Miljanić. Postavka je predstavljena javnosti prošle godine u Beogradu, povodom obeležavanja 132 godine od početka rada Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije, a Užice je prvi grad u kome ona gostuje.

– Novac, pored svoje osnovne uloge, predstavlja i istaknuto obeležje države i zajednice koja ga emituje, izražava identitet svake zemlje, karakter, istorijske, kulturne i druge osobenosti zajednice. Autori izložbe su nastojali da srpski narod predstave u svetlu istorijskih, političkih i društvenih okolnosti svoga vremena. Novac Kneževine i Kraljevine Srbije je predstavljen u svetlu prelomnih istorijskih momenata, kao što je vreme posebnih napora za sticanje državne samostalnosti – navela je Marija Bugarčić, predstavnica Narodne banke Srbije, dodavši da je Srbija, nakon sticanja nezavisnosti, počela da pronalazi sopstveno mesto među evropskim državama toga vremena, što se, kako je rekla, ogleda i na njenom novcu.

Na izložbi su prikazani klišei i novčanice i kovanice od 5, 10, 20, 50 i 100 dinara, pisane na avansu na srpskom jeziku, a na reversu na francuskom jeziku. Izloženo je dvadesetak primeraka bakarnog, srebrnog i zlatnog novca i papirne novčanice.

U okviru iste manifestacije, u Jokanovića kući u Užicu, 20. maja, biće otvorena izložba slika i skulptura Zorana Ignjatovića. Osim toga, građani će moći da, takođe besplatno, pogledaju i stalne postavke Užičkog muzeja – Užice-nastanak i razvoj, Legat Mihaila Milovanovića, Užička republika, Partizanska fabrika oružja i municije 1941.godine, Jokanovića kuću, staru hidrocentralu Pod gradom, kao i Memorijalni kompleks Kadinjača. Narodni muzej biće otvoren od 10 do 20 časova, u subotu, 20. maja od 10 sati do ponoći, dok u nedelju neće raditi. Jokanovića kuća može se posetiti od 10 do 18, a hidrocentrala Pod gradom i Spomen-obeležje Kadinjača od 12 do 18 časova.

Narodni muzej Užice je pripremio i izložbu „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“, koja će moći da se pogleda od 18. do 28. maja u Domu kulture „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši.

Zahtev Narodnoj banci

Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja Užice, izrazio je nadu da će Marija Bugarčić, jedna od direktorki u Narodnoj banci Srbije, preneti zahtev uprave užičkog muzeja da centralna banka toj ustanovi ustupi kompletan poslovni prostor ispod prve zgrade. – U tom prostoru više nije smešten novac, nego arhivski materijal i taj prostor bi koristio Narodnom muzeju za depo i konzervatorske radionice – rekao je Gogić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari