Važno je dugoročno planiranje 1

Članovi Organizacionog odbora projekta „Novi Sad 2021“, Nemanja Milenković, predsednik OO „Novi Sad 2021“ i Vuk Radulović, menadžer za međunarodnu saradnju i komunikaciju projekta „Novi Sad 2021“, u saradnji sa „Evropskim pokretom“ u Srbiji, organizovali su početkom ove sedmice radni sastanak sa predstavnicima nekoliko evropskih zemalja, čiji su gradovi poneli titulu „EPK“, povodom predstavljanja novosadske kandidature.

Sastanak je održan sa Gordanom Markotićem, ambasadorom Hrvatske u Srbiji, Sabine Krojsenbruner, opunomoćenom ministarkom i zamenicom šefa misije Austrije u Srbiji, Dagmar Repčekovom, ambasadorkom Slovačke u Srbiji, kao i Norbertom Bekmanom Dierkes, direktorom predstavništva „Konrad Adenauer Stiftung“. Cilj susreta bio je dobijanje podrške predstavnika zemalja članica EU i predstavljanje finalne aplikacije, koju je Grad Novi Sad nedavno predao.
Nemanja Milenković gostima je predstavio koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture „Za nove mostove“, kao i dostignuća i izazove sa kojima su se susreli u procesu aplikacije, dok je Vuk Radulović istakao snažnu evropsku dimenziju projekta i aplikacije koja je početkom septembra predata Briselu.

Predstavnici ambasada su na sastanku podržali kandidaturu Novog Sada, ali i razmenili iskustva, a ona su još vrednija zbog činjenice da dolaze iz država čiji su gradovi bili evropske prestonice kulture. U procesu kandidature veoma je bitna podrška Austrije, ali i iskustvo njenih gradova, s obzirom na to da su dva puta bili nosioci te laskave titule – „Grac 2003“ i „Linc 2009“. Sabine Krojsenbruner istakla je da je kandidatura značajna kao izazov jer dovodi do inicijative i participacije, podstičući na to da se razvijaju strategije za razvoj, ne samo da bi se stekli uslovi za status evropske prestonice kulture, već i iznad toga. „Važno je da se ne priprema samo za jednu godinu, u ovom slučaju 2021, već i za svaku drugu, te da se planira dugoročno i da se ulaže u budućnost“, rekla je.

Poruka svih predstavnika ambasada je da bi Novi Sad dobijanjem ove titule doživeo trajnu transformaciju, a nesebična podrška ne dolazi samo od visokih zvaničnika, već i od Novosađana.

Tekst je objavljen u specijalnom dodatku koji realizuje list Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada – projekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari