Večeras na repertoaru: Nema predstave - Zbog tragedije u Srbiji teatri spuštaju zavese svojih pozornica 1Foto: Snimak ekrana /Sajt BDP

Tragični događaji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i opštini Mladenovac, koji su prethodne nedelje zadesili Srbiju, naveli su naše teatre da spuste zavese na svojim pozornicama, a neke i na duži period od trodnevnog dana žalosti.

Naime, kada je Samostalni sindikat kulture Srbije zatražio od Vlade Srbije da se od 8. do 14. maja ove godine otkažu svi kulturni događaji, bez da je Vlada to naložila, programe sa svojih repertoara otkazali su Narodno pozorište u Beogradu – koje je zaustavilo sve aktivnosti, pozorište na Terazijama, Teatar „Vuk“,  Atelje 212, Opera i teatar Madlenianum, Narodno pozorište u Nišu… a odložen je i Festival „Joakim Vujić“ u Zaječaru.

Na svom sajtu, Narodno pozorište u Beogradu objavilo je da otkazuje sve zakazane predstave i aktivnosti i ove nedelje, u periodu od 8. do 14. maja. Jugoslovensko dramsko pozorište, uz izjavljeno saučešće, na svom sajtu je objavilo obaveštenje o otkazivanju predstava zbog trodnevnog dana žalosti, do 7. maja.

Kada uđete na sajt Beogradskog dramskog pozorišta, pored najave „Večeras na repertoaru“ velikim slovima stoji natpis „NEMA PREDSTAVE“. Ispod toga stoji obaveštenje: „Beogradsko dramsko pozorište izražava najdublje saučešće porodicama tragično nastradalih u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu . Zbog proglašene trodnevne žalosti, otkazujemo igranja svih predstava počevši od 04. maja, do ponedeljka 08. maja.“

Atelje 212 otišlo je korak dalje, a pored objave na svom sajtu – da se zbog tragičnih događaja program otkazuje do 14. maja, stoji još jedan humani čin – vest o tome da ste u ovom pozorištu mogli dobrovoljno davati krv.

„Institut za transfuziju krvi Srbije i Pozorište Atelje 212, 04. maja od 10 do 15 časova, organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi u foajeu pozorišta na prvom spratu, napisali su i dodali: „Pozorište Atelje 212 je za sve davaoce krvi pripremilo mali znak pažnje – pozorišne karte za predstave“.

S druge strane, zapažanje direktora Ateljea 212, Novice Antića, za Nova.rs, iako ispada kontradiktorno, nosi jaku poruku o umetnosti i kulturi u tragičnim vremenima. On kaže da je razočaran zahtevom o obustavi kulturnih programa do 14. maja, jer je kultura upravo ono što nas čini ljudima, te smatra da je ona u ovakvim tragičnim okolnostima najpotrebnija.

„Umetnici u Londonu su igrali predstave pod nacističkim bombama, u krvi i ognju, jer umetnost je ta koja čoveka brani da se od straha parališe i pretvori u uplašenu zverčicu koja čuči u nekom tamnom uglu sobe. Ako se povuku umetnici i umetnost, ostavlja se prostor agresivnijim i destruktivnijim silama i ljudima“, kazao je Antić za Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari