Večeras otvaranje 51. Bitefa 1Foto: Wonge Bergmann

U beoggradskom Sava Cantru večeras sa početkom u 18 časova svečano otvara 51. Bitef predstavom Olimp: u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata, proslavljanog belgijskog reditelja Jan Fabra.

Nakon Berlina, Jerusalima, Atine, Avinjona, ekskluzivno u Beogradu publika će imati priliku da prisustvuje pozorišnom spektaklu u kome 27 izvođača 24 sata gotovo neprestano igra – probijajući sve limite ljudske psihofizičke izdrživosti. Predstava traje puna 24 sata, a zasniva se na celokupnoj grčkoj mitologiji, onako kako je ona artikulisana u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida.

Pri ulasku u Sava Centar, publika će menjati svoje ulaznice za narukvice. Za posetioce Bitef i njegovi prijatelji pripremili su sve ono neophodno da se provede jedan dan na Bitefu: Prostor za spavanje, Restoran i Snack bar koji će raditi 24 sata, Bitef Biblioteku.. Svi oni koji budu želeli da razmrdaju telo i um moći će to da urade u Sensa relax zoni. Za izveštavanje sa predstave MTS je obezbedio udobnu wifi i charging zonu, dok će u Telegroup QuizIT us kutku svi zainteresovani posetioci moći da učestvuju u interaktivnom kvizu i osvoje vredne nagrade. Pored ovih sadržaja, Bitef priprema još mnoštvo iznenađenja za odmor i pun ugođaj gledalaca.

Ovo je jedan od produkciono najzahtevnijih i najzanimljivijih produkcija glavnog programa koje Bitef realizuje. Pored prostora sa pomenutim sadržajima koji se grade za publiku, skoro čitav jedan „mali grad“ se gradi se i za izvođače u backstage-u. Trupa koja broji 45 osoba, provšće nekoliko dana u Sava centru, pripremajući se za ovaj jedinstveni spektak. Produkcija će obezbediti najrazličitije zahteve: od nabavke posebnih vrsta biljaka, rekvizite u vidu velike količine specifičnih namirnica, pa do mnogobrojnih usluga koje će perionice, ugostiteljski objekti..pruzati tokom 24 sata trajanja predstave i tako aktivno učestvovati u njenoj realizaciji.

Za sve one koji nisu obezbedili svoje karte na vreme, podsećamo da ulaznice mogu da se kupe preko web-shopa Eventima ili na licu mesta u Sava Centru tokom 24 sata. Ulaznice se menjaju za narukvice sa kojima je jedino moguće ući na predstavu. Pozivamo sve one koji ne stižu na otvaranje da dođu u Sava Centar, uživaju u sadržajima Bitef grada, gde mogu sačekati slobodno mesto u sali i kupiti ulaznice po specijalnim cenama.

Predstava dolazi na Bitef sa epitetom jednog od najznačajnijih scenskih dela ostvarenih na početku 21. veka – ugledni belgijski kritičar Fredi Dekreuz izjavio je da će se istorija pozorišta odsad deliti na period pre i posle predstave Olimp – a pre Beograda bila je, usled svoje velike organizacione i finansijske zahtevnosti, samo na nekoliko gostovanja i to u najvećim svetskim pozorišnim centrima.

Jan Fabr, multimedijalni umetnik poznat je bitefovskoj publici odranije. Prvi put se predstavio 1984. godine sa svojom predstavom Moć pozorišnih ludosti izvedenom na 18. Bitefu koja je tada osvojila festivalski gran-pri „Mira Trailović”, da bi 2011. godine otvorio 45. Bitef svojom spektakularnom predstavom Prometej pejzaž II.

U okviru glavnog programa 51. Bitefa biće prikazano sedam predstava, koje dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije. Slogan festivala „Epic Trip“ odnosi se na to da većina predstava za polaznu osnovu uzima epsku građu, ali i upućuje na putovanje, avanturu zasnovanu na trajanju i odnosu prema vremenu. Sama ova činjenica upućuje na glavnu estetsku odrednicu ovogodišnjeg festivala, predstave dugog trajanja ili „durational performances“.

Sinoć je u Bitef teatru Britanskom maratonskom predstavom Quizoola! čuvene britanske pozorišne trupe Forced Entertainment „nezvanično“ otvoren 51. Bitef. Ulaznice za ovo ostvarenje, u formi beskonačnog kviza dobilo je svega sedamdeset gledalaca. Kako predstava traje šest sati i zamišljena je tako da publika može slobodno da cirkuliše tokom trajanja predstave, oslobođena mesta, na nesvakidašnji način, pružila su priliku da na njih dođu drugi posetioci sa ulaznicama kupljenim po povoljnijim cenama i počnu da gledaju predstavu koja je u toku. U ovoj svojevrsnoj stendap komediji sve se zasniva na improvizaciji troje glumaca, koji se smenjuju u parovima, baveći se javnim i filozofskim, ali i ličnim i svakodnevnim temama…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari