Večeras se završavaju "Dani Gergine – Zîljilji Gerginji" u Negotinu 1Foto: Korice vlaških bajalica

Promocijom prvog etnološkog filma na vlaškom jeziku „Alun-Lešnik“ autora Pauna Ilića iz Tande, večeras se u Negotinu završava predfestivalska manifestacija „Dani Gergine – Zîljilji Gerginji“ koju uoči tradicionalnog Festivala vlaške muzike „Gergina“ tri godine unazad organizuje Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ iz Negotina.

-Film govori o prastarom vlaškom običaju. Pre odlaska u rat, lešnik koji su babe koje su znale da izbajaju, ušije se u košulju mladića sa unutrašnje stranee, da bi mladić bio sačuvan od metka. Tokom „Dana Gergine“ otvorena je izložba vlaške nošnje iz Mihajlovca iz riznice porodice dajić-Grimplinović i izložba starih fotografija sela Prahova „Prahovo-ljudi, događaji, običaji“. Fotografije ćemo posle izložbe pokloniti MZ Prahovo i krasiće dom kulture. Održana je i promocija CD Vitomira Stanojevića “Potpuri vlaških melodija” – kaže za Danas predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ iz Negotina dr Siniša Čelojević.

Udruženje “Gergina” je do sada objavilo 30 knjiga na vlaškom pismu, a tokom “Dana Gergine” predstavljene su tri. Čelojević je zajedno sa kolegom lekarom Nemanjom Ispirovićem prikupio i objavio knjigu „Đeskîntjeće – Vlaške bajalice – Vlach incantation“ koja sadrži 50 bajalica sakupljenih po selima u opštinama:Negotin, Kladovo, Bor i Majdanpek. Knjiga ima uvod na srpskom, vlaškom i engleskomi njome su autori i izdavač, Udruženje “Gergina” želeli da prikažu da su bajalice deo kulturnog blaga Vlaha.

Tokom “Dana Gergine” predstavljene su “Erotske vlaške pesme – Kintjeće đe rušinje” koju je priredio dr Ćelojević koji ističe da su i erotske pesme deo ovdašnje folkloristike, kao i bajalice, verujući da će podjednako biti interesnatne čitaocima. Treća knjiga na vlaškom pismu predstavljena tokom ove manifestacije je knjiga pesama „Injimă će drum aj luat – Kuda si krenulo srce moje, autora Borikă Vrăknjanu – Bore Ilića.

Ilić je ugostitelj iz sela Vratna, a 84 pesme koje se nalaze u ovoj knjizi govore o ljubavi, lepoti sela Vratne, o odlasku Vlaha u inostranstvo. Knjiga pesama publikovana je zahvaljujući Udruženju za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina” iz Negotina

-Meni je drago što su oni videli u ovim stihovima neku vrednost i poželeli da mi štampaju knjigu. Srećan sam zbog toga što je stvoreno vlaško pisamo. Dugo sam razmišljao da štampam ovu zbirku, al sam se dvoumio kako, gde, na kom jeziku. Na rumunskom pismu – ko će da pročita. I onda se pojavila „Gergina“ sa vlaškim pismom i pokazala želju da mi štampa knjigu i konačno je moj san dosanjan – rekao je na promociji Ilić koji je kako sam kaže pesme počeo da piše „ iz prkosa, slušajući tekstove pesama na svadbama“.

– Želeo sam da uradim nešto dobro, vredno, da ukažem koliko je ovaj jezik divan, melodičan, koliko je u njemu lepote. Bilo bi lepo da se prevede i na srpski, ali treba naći čoveka koji ume da oseti jezik, da dočara nešto što što je neko ispevao na svom maternjem jeziku – kazao je Bora Ilić.

12. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“ uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, biće održan 27. i 28. septembra u Domu kulture u Negotinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari