Venecijansko bijenale: Otvoren paviljon Srbije 1Foto: FoNet

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je svečano otvorila Paviljon Srbije na 17. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji.

Gojković je rekla da postavka „Osmi kilometar“, autorskog tima „Moderni u Beogradu“, uverljivo svedoči o tome da je Srbija još jednom pokazala da stvaralaštvom i imaginacijom može da pruži vredan doprinos u suočavanju sa globalnim pitanjima našeg vremena.

Pored predstavljanja nacionalne arhitekture na međunarodnoj sceni, „Osmi kilometar“ istovremeno potvrđuje vizionarsku ulogu umetnosti koja joj daje moć da u teškoćama i izazovima svog vremena pronađe izvor inspiracije i da, čak i u onom što deluje potrošeno, razvije klicu novog, istakla je Gojković, saopštilo je Ministarsvo kulture i informisanja.

Ona je ocenila da izložba tima, koji čini osam mladih i talentovanih arhitekata, na višeslojan način odgovara na ovogodišnji slogan Bijenala: „Kako ćemo živeti zajedno?“

Odgovor na to pitanje kroz umetnički koncept izložbe predstavlja iskorak u prostor post-industrijskog grada Bora, u kome se metaforično nudi i nagoveštaj budućih rešenja urbanog razvoja, rekla je Gojković.

Tako se još jednom potvrđuje suštinski značaj arhitekture za našu budućnost. Od samog nastanka gradova, njihova sudbina i razvoj usko su povezani sa sudbinom čovečanstva i zato ne treba da čudi što u razvoju gradova tražimo odgovor na pitanje zajedničke budućnosti, istakla je Gojković.

Gojković je podsetila da Srbija na Bijenalu arhitekture samostalno nastupa od 2006. godine i da je ovo je za našu zemlju jedan od najvažnijih kulturnih događaja na međunarodnom planu. Za sve učesnike i posetioce izložbe ovo nije samo jedna od velikih svetskih kulturnih manifestacija, na kojoj se na visokom nivou razmenjuju ideje i iskustva, već i prilika da upoznamo neke od odgovora koje arhitektura daje u suočavanju sa savremenim izazovima, kazala je Gojković.

Komesar izložbe Slobodan Jović rekao je da je tema Bijenala ”Kako ćemo živeti zajedno?”, kustosa 17. Međunarodnog bijenala arhitekture Hašima Sarkisa, od 2019. godine, kada je postavljena, do danas dobila nova značenja i nova čitanja, a ukazala je na urgentnu potrebu za novim promišljanjima o građenoj sredini.

Grad možemo posmatrati kao društveni dogovor, a ubrzanje u promišljanju novog društvenog dogovora mora biti jednako ubrzanju tehnološkog razvoja, sve negativnijeg uticaja čoveka na životnu sredinu i konstantnih društvenih promena, rekao je Jović i dodao da grad definišu i kultura i identitet ljudi koji u njemu žive. Ispred osam mladih autora izložbe „Moderni u Beogradu“ obratila se Dalia Dukanac, koja je istakla da su na temu Bijenala odgovorili na primeru Bora, koji se razvijao u zavisnom odnosu sa njegovom glavnom privrednom delatnošću – rudarstvom i objasnila da stanovnici tog grada u svakodnevnom govoru iskazuju pojedinačna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa. Precizirala je da je odatle potekla tema projekta „Osmi kilometar“, koji predstavlja budućnost Bora na metaforičkom nivou. Autorski tim „Moderni u Beogradu“čine arhitekte: Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari