Vlada RS vratila sredstva domaćoj kinematografiji 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Na konferenciji za medije povodom predstavljanja filma „Košare“, predsednica UO Filmskog centra Srbije, Jelena Trivan, istakla je neophodnost podrške države filmskim projektima od nacionalnog značaja.

Ona je potvrdila da je Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici donela odluku da sredstva namenjena domaćoj filmskoj produkciji budu vraćena Filmskom centru Srbije.

„Činjenica je da smo prethodnih dana bili svedoci polemike koja se vodila između Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture. Nije reč bila ni o kakvom sukobu, već o zabrinotosti FCS i mene lično što su sredstva za filmsku industriju bila ozbiljno smanjena. Prema našem mišljenju, to je dovelo do problema da ove godine Srbija neće imati produkciju kakvu je imala prethodnih, kao i da FCS ne moze da isplaćuje dospele obaveze, niti da se snimaju projekti koji su već pobedili na konkursima”, izjavila je tim povodom Jelena Trivan.

Ona je dodala da je Vlada RS rešila taj problem i da od danas filmadžije u Srbiji nemaju razloga za brigu, jer će svi započeti projekti će biti nastavljeni u redovnom ritmu, a svi dosadašnji radovi isplaćeni na vreme.

„Zahvalila bih premijerki Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću koji su odmah reagovali na moj javni apel da imamo razumevanja za filmsku industriju i ekspanziju koju je doživela, ali i da ne smemo da je prekinemo i dovedemo u pitanje ostvarivanje filmskih projekata i egzistenciju filmskih radnika”, izjavilNema ograničenja za okupljanja na otvorenom, u zatvorenom najviše 500 osobaa je Trivan.

Ona je najavila ne samo film „Košare“, već i mnogobrojne druge filmove koji su do sada dobili sredstva na konkursima, kao i one koji će u ovoj godini tek dobiti sredstva iz budžeta  Srbija da neometano rade. „Srbija će ponovo imati produkciju kakvu je imala do sada“, zaključila je Trivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari